Μπορούμε να γλιτώσουμε από τις ψείρες;

Οι ψείρες προκαλούν σίγουρα, όταν εμφανίζονται, φοβερό «πονοκέφαλο» στους γονείς!Πόσο μάλλον όταν έχουμε δίδυμα, όπου όπως γίνεται συνήθως, το ένα κολλάει το άλλο σε χρόνο μηδέν.

Η ευκολότερη και η ταχύτερη μετάδοση γίνεται στα σχολεία… πετσέτες, καπέλα, χτένες και βούρτσες επίσης διευκολύνουν τη μετάδοσή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ψείρες πρώτα εξαπλώνονται και αργότερα αρχίζουν να δίνουν τα πρώτα συμπτώματα, που είναι η έντονη φαγούρα. Επιπλέον, είναι σχεδόν αόρατες και έχουν διαφορετικά χρώματα. Μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες ή μαύρες. Πιο εύκολα εντοπίζονται οι κόνιδες, δηλαδή τα αβγά τους, που είναι άσπρες και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας. Τα σημεία που εμφανίζονται πρώτα είναι αυχένας, κρόταφοι και γύρω από τα αυτιά.
Για την απαλλαγή από τις ψείρες αναγκαία είναι η χρήση ειδικού σαμπουάν για όλους και γενική απολύμανση στο σπίτι. Τα σεντόνια και οι πετσέτες πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς και τα ρούχα στους 60 βαθμούς. Αν και οι κόνιδες ζουν μόνο 48 ώρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, για να μην επιβιώσουν, βάλτε σε καραντίνα όλα τα λούτρινα παιχνίδια. Κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Ακόμη, πρέπει να πλένετε τα χτένια και τις βούρτσες σε μια λεκάνη με νερό και με το θεραπευτικό σαμπουάν.

Τα πιο πολλά φαρμακευτικά υγρά που υπάρχουν στο εμπόριο πρέπει να παραμένουν 12 ώρες στο τριχωτό πριν γίνει το λούσιμο και επειδή τα φάρμακα αυτά καταστρέφονται από τη ζέστη, ο ζεστός αέρας με πιστολάκι απαγορεύεται. Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 7-12 ημέρες. Αποτελεσματικά είναι επίσης τα αντιφθειρικά προϊόντα, φυσικά εντομοκτόνα που βγαίνουν από τα χρυσάνθεμα. Το συνθετικό επίσης permethrin έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για θεραπεία.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί και να καταπολεμηθεί οριστικά το πρόβλημα, είναι ο συνεχής έλεγχος του τριχωτού της κεφαλής των παιδιών. Και μην ξεχνάτε, σε περίπτωση που βρείτε κάποιον «ανεπιθύμητο επισκέπτη», θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το σχολείο!

Πηγή: mytwins.gr

You may also like