Μπότηδες, πινιαδόροι και μαστέλα: Στην Κέρκυρα κι αυτό το Πάσχα έλα!

4c39e1cefe7f63f65b86520ee16c91cdΗ Κέρκυρα είναι ανθισμένη και όμορφη όλο το χρόνο, αλλά την περίοδο του Πάσχα το νησί προσφέρει ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα για τους επισκέπτες.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα ξεκινά από τους ντόπιους που βάζουν τα δυνατά τους να τηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Ο δήμος φοράει τα καλά του για να υποδεχτεί την Ανάσταση του Κυρίου και τους επισκέπτες του νησιού.

Όλοι οι Κερκυραίοι επιστρέφουν σπίτι τους το Πάσχα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Γνωστοί άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος και  της πολιτικής σκηνής φροντίζουν να διαφημίσουν το νησί τους σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Η Ρένα Βλαχοπούλου, η Άντζελα Γκερέκου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Σοφία Αλιμπέρτη, η Νανά Μούσχουρη και πολλοί άλλοι έχουν γιορτάσει το Πάσχα τους στο καταπράσινο νησί του Ιονίου.

Τι να δω;
Όλο το νησί είναι ένα αξιοθέατο. Όπου και να μένετε θα έχετε κοντά σας κάποιο φρούριο, το Ανάκτορο του Μον Ρεπό, η το θέατρο του Σαν Τζιάκομο. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα μέχρι το Ποντικονήσι. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι προγραμματισμένη σύμφωνα με τις παραδόσεις αλλά είναι το Μέγα Σάββατο που κρατά τα σημαντικότερα έθιμα.

Την Κυριακή των Βαΐων ακολουθείστε την λιτανεία για τον πολιούχο του νησιού. Ο Άγιος Σπυρίδωνας λέγεται πως έσωσε το νησί το 1629 από την πανώλη. Αυτή τη μέρα θα φάτε Στακοφίσι, μπακαλιάρο με σκορδαλιά δηλαδή. Ενώ την Μεγάλη Δευτέρα από νωρίς το πρωί, θα μυρίζετε στον αέρα τσουρέκι. Είναι η Φογάτσα, το παραδοσιακό τσουρέκι με το κόκκινο αβγό στην κορυφή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη επιλέξτε ένα από τα πολλά καφέ της Σπινιάδας, της μεγαλύτερης πλατείας των Βαλκανίων και χαλαρώστε. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις πρόβες από τις μπάντες εν αναμονή της επόμενης ημέρας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ξεκινά από τις 2:30 το μεσημέρι και κρατά όλη μέρα. Αλλά ο τελευταίος επιτάφιος βγαίνει αργά το βράδυ και είναι ιδιαίτερα επιβλητικός με την συνοδεία των τριών φιλαρμονικών.

b43c8d96ebf421a11e1e62b17e53203cΤο Σάββατο της Ανάστασης η μέρα ξεκινά νωρίς με έναν «σεισμό» που προκαλούν οι ντόπιοι με τα βροντερά χτυπήματα στην Παναγία των Ξένων. Στις 11 ακριβώς οι Κερκυραίοι προκαλούν έναν ευχάριστο πανικό με του Μπότηδες. Τα μεγάλα παραδοσιακά κανάτια που ρίχνουν από τα παράθυρα των σπιτιών τους, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο «σαματα». Ενώ το βράδυ μετά την Ανάσταση όλοι ξεχύνονται στις κεντρικές πλατείες και τις φωτίζουν με τις λαμπάδες τους.

Αν είστε τυχεροί θα δείτε και το έθιμο της Μαστέλας. Ένα βαρέλι στολισμένο με κορδέλες, στο οποίο οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν ένα νόμισμα «για το καλό». Μετά την Ανάσταση οι ντόπιοι ρίχνουν κάποιον μέσα και πρέπει να βγάλει όλα τα νομίσματα.

Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινά νωρίς το πρωί με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως  αλλά και με μυρωδιές από τις φωτιές που σιγά-σιγά στήνονται. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στο αρνί, τα κόκκινα αυγά και το γλέντι.

Πως θα πάω;
Μπορεί να είναι το βορειότερο νησί του Ιονίου, αλλά είναι εύκολα προσβάσιμο. Οδικώς και με ferry boat από την Ηγουμενίτσα. Με πλοίο της γραμμής από άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή αεροπορικώς με κάποια από τι συχνές πτήσεις, από Ελλάδα ή εξωτερικό. Τα δρομολόγια είναι συχνά ενώ για την συγκεκριμένη περίοδο υπάρχουν και πολλές προσφορές ομαδικών ταξιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ελευθερία Σπυράκη, πατήστε εδώ 

 

 

You may also like