Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Αυγούστου στην ιατρική εφημερίδα «The Lancet», έδειξε ότι μέσα στο 2016 σχεδόν τρία εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδόθηκαν στην κατανάλωση αλκοόλ.

«Οι κίνδυνοι υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι τεράστιοι. Τα ευρήματά μας συμφωνούν με άλλες πρόσφατες έρευνες, οι οποίες βρήκαν σαφείς και πειστικές συσχετίσεις μεταξύ του ποτού και του πρόωρου θανάτου, καρκίνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η μηδενική κατανάλωση του αλκοόλ ελαχιστοποιεί τον συνολικό κίνδυνο απώλειας υγείας.», είπε η Dr. Emmanuela Gakidou, καθηγήτρια του Institute for Health Metrics and Evaluation στο Πανεπιστήμιο της Washington και συγγραφέας της έρευνας.

Η έρευνα εξηγεί περαιτέρω ότι τα «στάνταρ ποτά» ποικίλλουν ανά χώρα, αφού, για παράδειγμα, στην Αγγλία ένα στάνταρ ποτό περιέχει 8 γραμμάρια αλκοόλ ενώ στην Ιαπωνία 20 γραμμάρια. Επομένως, η πρόταση «1 ή 2 ποτά τη μέρα κάνουν καλό στην υγεία» καταλήγει να είναι, από τη μία, ιδιαίτερα ασαφής. Από την άλλη, εμπίπτει στην κατηγορία του μύθου, αφού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ελαχιστοποίηση του ρίσκου απώλειας υγείας συμβαίνει από τη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ, όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε είδους αιτία (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αναπνευστικές μολύνσεις, φυματίωση, διαβήτη, επιληψία, παγκρεατίτιδα, κίρρωση του ήπατος, κ.α.), και ειδικά καρκίνου.

«Με τη μεγαλύτερη βάση συλλεγμένων αποδείξεων που έχει γίνει ποτέ, η έρευνά μας κάνει τη σχέση μεταξύ υγείας και αλκοόλ καθαρή – Το ποτό προκαλεί σημαντική απώλεια υγείας, με πολλαπλούς τρόπους, σε όλον τον κόσμο», είπε ο Max Grisworld, ερευνητής και συγγραφέας της έρευνας.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 694 πηγές δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο, καθώς και 592 έρευνες σχετικά με το ρίσκο κατανάλωσης αλκοόλ. Συμμετείχαν, μάλιστα, πάνω από 500 συνεργάτες (ακαδημαϊκοί, ερευνητές, κ.α.) από πάνω από 40 χώρες.

«Υπάρχει μία επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πολιτικές και να ενθαρρύνουν είτε τη μείωση της κατανάλωσης των επιπέδων κατανάλωσης οινοπνεύματος από τους ανθρώπους είτε την αποχή εξ ολοκλήρου. Ο μύθος ότι ένα ή δύο ποτά τη μέρα είναι καλά για σένα είναι απλά ένας μύθος.», Dr. Emmanuela Gakidou

You may also like