Νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την εγκεφαλική παράλυση

vlastokyttaraΗ εγκεφαλική παράλυση είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία πλήττει περίπου 3,3 παιδιά ανά 1.000 γεννήσεις. Η βλάβη προκαλεί αδυναμία ελέγχου των μυών, ανικανότητα για κίνηση, ακόμη και για ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες. Πολλές φορές συνοδεύεται από διανοητική καθυστέρηση ή σύνδρομα.

Τα αίτια πρόκλησης της εν λόγω βλάβης τοποθετούνται σε:

  • Μόλυνση της εγκυμονούσας
  • Χτύπημα του παιδιού στο κεφάλι
  • Επιπλοκές στον τοκετό

Δεν είναι λίγες οι φορές που η διαταραχή αυτή δεν μπορεί να διαγνωστεί νωρίτερα των δύο ετών ζωής του παιδιού, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία του.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόστηκε νέα θεραπεία, που βασίζεται στη χρήση νανο-φαρμάκων και κατάφερε να αποκαταστήσει σχεδόν πλήρως την ικανότητα κίνησης των κουνελιών που έπασχαν από εγκεφαλική παράλυση και συμμετείχαν στο πείραμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine από την ιατρική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου John Hopkins. Οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν τα πάσχοντα κουνέλια, χορηγώντας στα σημεία βλάβης το αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, τα κουνέλια που γεννήθηκαν με κινητικές δυσκολίες παρουσίασαν θεαματική βελτίωση μέσα σε 5 μόλις μέρες μετά τη χορήγηση της εν λόγω φαρμακευτικής αγωγής. Το γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό αυτό το φάρμακο, κανένας επιστήμονας δεν δείχνει μέχρι στιγμής να το γνωρίζει.

Οι επιστήμονες είναι πολύ αισιόδοξοι με τα αποτελέσματα του πειράματος και ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα είναι σε θέση να θεραπεύσουν και την ανθρώπινη εγκεφαλική παράλυση. Παρόλα αυτά, φρονούν πως αυτό δεν θα γίνει σύντομα.

pregn 1Εγκεφαλική παράλυση και βλαστοκύτταρα

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν μία νέα θεραπευτική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στον ανθρώπινο οργανισμό και στις ανθρώπινες ανάγκες, η οποία χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα για να αντιμετωπίσει την εγκεφαλική παράλυση. Λόγω έλλειψης σημαντικής κλινικής εμπειρίας της μεθόδου οι γιατροί που θέλουν να την εφαρμόσουν είναι επιφυλακτικοί.

Η αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ χορήγησε σε παιδί 22 μηνών, πάσχοντα από εγκεφαλική παράλυση, βλαστοκύτταρα από το ομφάλιο αίμα που φυλασσόταν στην Ελλάδα. Τόσο η μητέρα όσο και οι θεράποντες ιατροί ανέφεραν βελτίωση της κατάστασης του παιδιού, μείωση της σπαστικότητας και βελτίωση της ομιλίας. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι, ωστόσο διατηρούν μερικές επιφυλάξεις σχετικά με τη διάρκεια της δράσης αυτής της θεραπείας.

 

Πηγή: εφημερίδα Τα Νέα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like