Νέα καλή συνήθεια; Ας τη διατηρήσουμε!

Μικρές στρατηγικές κινήσεις για να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας.

Όταν παίρνουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε μία νέα συνήθεια ή να διακόψουμε μία κακή, γίνεται με την προοπτική πως θέλουμε έτσι να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας. Αυτό, όμως, απαιτεί από μεριά μας (εκτός από τη διάθεση) χρόνο και υπομονή. Μπορεί στην αρχή να νιώθουμε “έξω από τα νερά μας”, αλλά όταν αργότερα δούμε τα οφέλη της νέας ρουτίνας μας θα νιώθουμε πιο σίγουροι γι’ αυτήν και πιο αποφασισμένη να τη διατηρήσουμε! Ας δούμε παρέα πέντε “κολπάκια” που μπορούν να μας βοηθήσουν!

01 Δημιουργούμε χρόνο. Η δημιουργία “χώρου” στην καθημερινότητά μας είναι αναγκαία για να γίνει η νέα μας συνήθεια μέρος της ζωής μας. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα την εντάξουμε. Αν, για παράδειγμα, θέλουμε να βάλουμε τη γυμναστική στη ρουτίνα μας, βρίσκουμε λίγα λεπτά μέσα στη μέρα μας για να κάνουμε κάποιες σειρές εύκολων ασκήσεων. Στην πορεία θα δούμε πως η γυμναστική μας είναι βασικό κομμάτι της ημέρας μας και πως θα την εμπλουτίζουμε για καλύτερο αποτέλεσμα.

02 Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη της νέας συνήθειας. Η απόφαση του να υιοθετήσουμε μία νέα συνήθεια που θα βελτιώσει τη ζωή μας είναι στην ουσία μία υπόσχεση κυρίως προς τον εαυτό μας. Είναι βασικό, επομένως, να νιώθουμε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας για να κρατήσουμε αυτήν την υπόσχεση. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η κοινοποίηση του στόχου μας στους κοντινούς μας ανθρώπους, μία γραπτή “υπενθύμιση” που θα τη βλέπουμε συνέχεια ή η παρέα με κάποιον που έχει τον ίδιο στόχο με μας. Αν, λόγου χάρη, θέλουμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε είτε να ορίσουμε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα, ενώ επίσης μπορεί να βοηθήσει κι η στήριξη από τον/τη σύντροφό μας για να ακολουθήσουμε τη νέα ρουτίνα. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης λειτουργεί σαν κίνητρο και μας κάνει πιο αποφασιστικούς να πετύχουμε το στόχο μας.

  03 Απομακρύνουμε τους πειρασμούς. Αυτό αφορά περισσότερο τη διακοπή μίας κακιάς συνήθειας, όπου σημαντικό ρόλο παίζει να απομακρύνουμε από τη ζωή μας ο,τιδήποτε μπορεί να την πυροδοτήσει. Η διακοπή του καπνίσματος, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστεί αν το πρωινό μας μέχρι τώρα ήταν… καφές και τσιγάρο. Εφόσον γνωρίζουμε τι μπορεί να μας βάλει σε πειρασμό (μπορεί να είναι άλλες μικρές συνήθειες ή καταστάσεις), καλό είναι να το διώξουμε από το περιβάλλον ή την καθημερινότητά μας, αλλιώς το μόνο εύκολο είναι να “ξανακυλήσουμε”.

      04 Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για τις “μικρές νίκες”. Η υιοθέτηση μίας νέας συνήθειας είναι μία μεγάλη διαδρομή, η οποία μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν ορίσουμε σε αυτήν κάποιους μικρότερους “στόχους” – ορόσημα. Ας το σκεφτούμε σαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπου, για κάθε στόχο, πρέπει να “ξεκλειδώσουμε” κάποια επιτεύγματα (οι φίλοι των games σίγουρα λατρεύουν εκείνο το “achievement unlocked”!). Έπειτα επιβραβεύουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που “πιάνουμε” έναν μικρό στόχο. Αυτές οι επιβραβεύσεις μας ενθαρρύνουν και μας δίνουν κίνητρο να συνεχίσουμε, καθώς μας “πεισμώνουν” για να φτάσουμε στον επιθυμητό τελικό στόχο.

05 Δεν εγκαταλείπουμε.  Όπως προείπαμε, μία νέα συνήθεια απαιτεί χρόνο κι υπομονή. Σε αυτή τη διαδρομή αναπόφευκτα θα κάνουμε και κάποια λάθη. Μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μη μας κάνουν αυτά να νιώσουμε πως αποτύχαμε. Επομένως φροντίζουμε να διατηρούμε τα κίνητρα που μας ωθούν να υιοθετήσουμε τη νέα συνήθεια.

Το πιο βασικό, όμως, είναι να είμαστε σίγουροι πως θέλουμε να απολαύσουμε τα οφέλη της νέας μας συνήθειας. Μόλις το επιβεβαιώσουμε αυτό με τον εαυτό μας, τότε αυτά τα κόλπα εγγυώνται την επιτυχή διαδρομή!

You may also like