Νέα Υόρκη: Η Δημόσια Βιβλιοθήκη “ταξιδεύει” με το μετρό

reading in metroΗ Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης έχει τα πάντα. Εκτός από αναγνώστες. Η επισκεψιμότητα έχει πέσει κατακόρυφα και η πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης μένει ανεκμετάλλευτη. Μα, την εποχή του Internet, ποιος θέλει να τρέχει στη βιβλιοθήκη όταν έχει στην τσέπη του το διαβολικό μαραφέτι που του φέρνει «στο πιάτο» οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται, μέσα σε δευτερόλεπτα; Ποιος μπαίνει στον κόπο να μπει στο μετρό, να περπατήσει, να διασχίσει δρόμους, μόνο και μόνο για να κατεβάσει ένα βιβλίο από ένα ράφι τη στιγμή που μπορεί να το «κατεβάσει» από το Διαδίκτυο, χωρίς κόπο, με μία κίνηση του αντίχειρα;

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, για να δώσει τέλος στην απουσία των αναγνωστών από τις αίθουσές της, ζήτησε τη βοήθεια των δημιουργικών εγκεφάλων που φοιτούν στην περίφημη σχολή διαφήμισης Miami Ad School.

Αυτοί οι εγκέφαλοι, η Keri Tan ο Max Pilwat και ο Ferdi Rodriguez, γέννησαν μία ιδέα που βάζει τα δύο «αντίπαλα στρατόπεδα» (την παραδοσιακή βιβλιοθήκη και τις νέες τεχνολογίες) να δώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν.

Η ιδέα είναι ένα διαδραστικό πόστερ που τοποθετήθηκε σε βαγόνια του μετρό της Νέας Υόρκης και «περιέχει» τίτλους βιβλίων. Χρησιμοποιώντας το smartphone τους, οι επιβάτες μπορούν να διαβάσουν τις δέκα πρώτες σελίδες του βιβλίου της επιλογής τους. Και όταν βγουν από το μετρό, ένα μήνυμα που έρχεται στο κινητό τους, τους πληροφορεί για την πλησιέστερη αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, όπου μπορούν να βρουν το ίδιο βιβλίο και να το απολαύσουν, πλέον, ολόκληρο.

nfc-subway-library

Η απουσία wi-fi δικτύου στο μετρό, ήταν μία πρόκληση για τους φοιτητές, οι οποίοι όμως την αντιμετώπισαν με επιτυχία, αξιοποιώντας την τεχνολογία NFC που επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων ανάμεσα σε δύο συσκευές, μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

dezeen_The-Underground-Library-by-Keri-Tan-Max-Pilway-and-Ferdi-Rodriguez_1Η εφαρμογή είναι σοφά πλασμένη, ακόμη και ως προς τον αριθμό των σελίδων που μπορεί να διαβάσει κάποιος. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάγνωση δέκα σελίδων είναι περίπου ο ίδιος που περνά ο μέσους επιβάτης για μία διαδρομή με το μετρό, στο Μανχάταν.

Έτσι, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης φιλοδοξεί να θυμίσει στους παλιούς και να διδάξει στους νεότερους αναγνώστες ότι, μπορεί να βρισκόμαστε στην εποχή της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία, αλλά η ανάγνωση ενός βιβλίου σε μία από τις ανακαινισμένες επιβλητικές αίθουσές της, εξακολουθεί να έχει τη γοητεία της!

Πηγή: http://theartfoundation.metamatic.gr (Βασιλική Κοτζιά)

You may also like