Νέο, φτηνότερο τεστ για τον HIV στις χώρες του Τρίτου Κόσμου

Επιστήμονες δημιούργησαν νέο τεστ για τη διάγνωση του ιού του AIDS, 10 φορές πιο «ευαίσθητο» στην ανίχνευση του HIV και κατά πολύ φτηνότερο συγκριτικά με τις… ήδη υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους.

Το τεστ χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία και δίνει αποτέλεσμα ορατό με γυμνό μάτι, δηλαδή το δείγμα αλλάζει χρώμα από κόκκινο σε μπλε. Η έρευνα έγινε από επιστήμονες τουImperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Nanotechnology». Η Molly Stevens, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι «η προσέγγιση της επιστημονικής ομάδας μας έγινε με σκοπό τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ανίχνευση του ιού. Δεν απαιτεί εξειδικευμένα μέσα και το κόστος της διάγνωσης είναι 10 φορές φτηνότερο σε σύγκριση με τα κλασικά τεστ για το AIDS».

Απλά και γρήγορα τεστ, τα οποία επικεντρώνονται στην ανάλυση του σάλιου, υπάρχουν ήδη, αλλά μπορούν να εντοπίσουν τον ιό μόνο όταν φτάσει σε υψηλή συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα.

Η επιστημονική ομάδα του Imperial College δεν ήθελε να δημιουργήσει μία ακόμη μέθοδο σαν τις προηγούμενες, διότι πολλές φορές δίνουν λανθασμένα αρνητικό αποτέλεσμα. «Η μέθοδος που εφηύρε η ομάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για την ανίχνευση άλλων ασθενειών, όπως η λεϊσμανίαση, η φυματίωση και η ελονοσία», αναφέρει η Stevens. To τεστ έγινε με σκοπό να είναι φτηνότερο συγκριτικά με τις ήδη υπάρχουσες ακριβές εξετάσεις για το AIDS.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα 23 από τα 34 εκατομμύρια στο σύνολο άτομα που είναι θετικά στον ιό κατοικούν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ζώνη του κόσμου. Στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία μαστίζεται από τη φτώχεια, η ιδιαίτερα χαμηλή οικονομική τιμή του τεστ κρίνεται πολύ σημαντική για τον πληθυσμό.

Η Stevens και ο συνεργάτης της, Roberto de la Rica, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προσεγγίσουν μη κερδοσκοπικούς διεθνείς οργανισμούς υγείας, στο προσεχές μέλλον, ώστε να τους βοηθήσουν στη δημιουργία και προώθηση νέων, φτηνότερων διαγνωστικών μεθόδων, ειδικά για τις φτωχές χώρες της υφηλίου.

Πηγή: agelioforos.gr, http://www.newsnow.gr

You may also like