Oh yes… ο Brad Pitt είναι αρχιτέκτονας!

01

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Δεν είναι απαραίτητο να αποφοιτήσει κανείς από το Πολυτεχνείο, αν θέλει να γίνει αρχιτέκτονας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους 3 σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα: τον Le Corbusier, τον Mies και τον Frank Lloyd Wright. Κανένας τους δεν σπούδασε αρχιτεκτονική.

Ο Brad Pitt έχει δηλώσει από παλιά το ενδιαφέρον του για τον συγκεκριμένο τομέα: «Η ηθοποιία είναι η καριέρα μου, η αρχιτεκτονική είναι το πάθος μου». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό το πάθος φαίνεται πως έχει λάβει πραγματικές διαστάσεις και έχει εξελιχθεί σε έργο ζωής.

Το σπίτι του Brad Pitt στο Hollywood, βασισμένα σε σχέδια του ίδιου

Το σπίτι του Brad Pitt στο Hollywood, βασισμένα σε σχέδια του ίδιου

Ξεκίνησε, σχεδιάζοντας το δικό του σπίτι στο Holywood. «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα, σχεδιάζοντας το σπίτι μου, είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αφήνεις στην άκρη τις μεγάλες ιδέες που μπορεί να έχεις, για χάρη τις αρμονίας. Η κατοικία για μένα πρέπει να είναι ένα τεράστιο έργο τέχνης, μέσα στο οποίο μπορείς να ζήσεις.»

Το 2007 ο Brad Pitt ίδρυσε το Make it Right Foundation. Στόχος του ιδρύματος ήταν η κατασκευή 150 βιοκλιματικών κατοικιών στη Νέα Ορλεάνη, η οποία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα  από τον τυφώνα Κατρίνα. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιούργησε, προωθεί τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, δημιουργώντας σπίτια «υγιή», με ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με τα πρότυπα της οικολογικής δόμησης, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

brad_exofillo_01

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία και μια σημαντική προσφορά, που βασίζεται στο γεγονός ότι η ανάγκη της στέγασης είναι πρωταρχικό ανθρώπινο δικαίωμα. Πέρα από αυτό, η αφιλοκερδής αυτή εκστρατεία προτείνει στην ουσία ένα νέο τρόπο ανοικοδόμησης περιοχών που έχουν πληγεί. Είναι σαν να ξανασχεδιάζονται από την αρχή, με νέους όρους σύμφωνους με τα οικολογικά πρότυπα.

 

Οι κατοικίες του Make it Right στη Νέα Ορλεάνη

Οι κατοικίες του Make it Right στη Νέα Ορλεάνη

Αξίζει να σημειωθεί πως o Brad Pitt βραβεύτηκε για το Make it Right, καθώς με την πρωτοβουλία του αυτή προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα που διαθέτει ως ηθοποιός, συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να του εκθέσει την αναγκαιότητα δημιουργίας πράσινων κατοικιών. Δημιούργησε επίσης τη δική του σειρά επίπλων σε συνεργασία με τον Frank Pollaro. Επόμενος στόχος του; Ένας «πράσινος» ουρανοξύστης-ξενοδοχείο στο Dubai με 800 δωμάτια.

Έπειτα απ’ όλα αυτά… ακόμα κι αν σας περνάει (φευγαλέα) από το μυαλό πως όλη αυτή η εμμονή με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό δεν είναι παρά το καπρίτσιο ενός ηθοποιού, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε…

*Περισσότερες πληροφορίες για τους pro.plus.ma arkitektones μπορείτε να διαβάσετε και  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like