Νάνι με τη μαμά;

152005-parents-with-sleeping-babyΔιπλασιάστηκε ο αριθμός των γονιών που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα μωρά τους τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτή η αποκάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, έχει σημάνει συναγερμό στους γιατρούς, καθώς, αν και όλοι οι γονείς θα ήθελαν να κοιμούνται αγκαλιά με τα μωράκια τους, η συνήθεια αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των βρεφών, όπως είναι η κατά λάθος ασφυξία, η πτώση του μωρού από το κρεβάτι ή ακόμη και το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των βρεφών που κοιμούνταν μαζί με τους κηδεμόνες τους αυξήθηκε από το 7% το 1993 στο 14% το 2010. Μάλιστα αυτή η αυξητική τάση ήταν περισσότερο εμφανής στους Αφρο-Αμερικανούς, καθώς, ενώ το 1993 περίπου 1 στους 5 (21%) μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους, το 2010 το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 39%.

Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την αδυναμία των μηχανισμών δημόσιας υγείας να «περάσουν» στους γονείς το μήνυμα ότι το παιδί θα πρέπει να έχει το δικό του χώρο για να κοιμάται, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να το βοηθήσουν να καθιερώσει υγιείς συνθήκες ύπνου στη μετέπειτα ζωή του. Όπως συστήνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα μωρά μπορούν να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών, αλλά στον δικό τους χώρο.
Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε και διενεργήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μελέτησε τις συνήθειες ύπνου 20.000 κηδεμόνων. Εκείνο που βρήκαν οι μελετητές είναι ότι οι γονείς στην πραγματικότητα θα συμμορφώνονταν με τις συστάσεις των παιδιάτρων αν είχαν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους. Περαιτέρω, οι γονείς που θεωρούσαν ότι ο οικογενειακός γιατρός δεν ενέκρινε το μοίρασμα του κρεβατιού με το μωρό ήταν κατά 34% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι κοιμούνται με το παιδί τους σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν λάβει μια τέτοιου τύπου συμβουλή από τον γιατρό τους.

file_102290_0_100701-baby-sleeping-in-bedΟ αντίλογος
Αντικρούοντας τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, ο Δρ. Abraham Bergman, από το Κλινικό Κέντρο Harborview του Σιάτλ, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν «δυνατές» ενδείξεις ότι το μοίρασμα του κρεβατιού μεταξύ γονέα και μωρού ευθύνεται για τα Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ή την πρόκληση ασφυξίας. Όπως προσθέτει μάλιστα, αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα στους γονείς και τα μωρά τους, ενώ ακόμη και η διαδικασία του θηλασμού γίνεται, έτσι, πιο εύκολη για τις μητέρες. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η περίοδος του θηλασμού επιμηκύνεται όταν η μητέρα κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό της.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να ρίξουν φως στα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της πρακτικής, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι γονείς κοιμούνται μαζί με τα μωράκια τους.

Πηγή: CNN

You may also like