Να συγκρίνουμε του Πύργους μας! από τους pro.plus.ma arkitektones

towers4

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Είναι τα σημεία αναφοράς των πόλεων. Συνδέονται άρρητα με την ιστορία της πόλης όπου βρίσκονται και αποτελούν το ισχυρότερο σύμβολό της, την πιο αναγνωρίσιμη εικόνα της.

Υπάρχουν πόλεις, στις οποίες η σχέση των κατοίκων με τους Πύργους τους είναι κυρίαρχη.

 

02

À Paris…
Προέκυψε ως το σχεδιαστικό αποτέλεσμα μιας ολόκληρης σειράς από γέφυρες και σιδηροκατασκευές, που δημιούργησε ο Gustave Eiffel. Ολοκληρώθηκε το 1887, με το ύψος του να φτάνει στα 300 μέτρα. Η αλήθεια είναι πως ο Πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα έχει η ιστορία του μυθιστοριογράφου Guy de Maupassant, ο οποίος συνήθιζε να παίρνει το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από το οποίο δεν θα μπορούσε να δει τον Πύργο του Eiffel. Σήμερα, ευτυχώς, ο Πύργος του Eiffel θεωρείται ένα αναπόσπαστο στοιχείο του Παρισιού…

05

O Πύργος που δεν ήταν ποτέ ίσιος…
Είναι η απόλυτη αντίφαση. Ο εξαιρετικός αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός συμπυκνώνει κατασκευαστικά επιτεύγματα και… εμφανέστατα ανθρώπινα λάθη. Ο Πύργος της Πίζας χτιζόταν για 2 ολόκληρους αιώνες (12ος-14ος αι.) με τις καλύτερες πέτρες, με τους καλύτερους οικοδόμους. Θεωρήθηκε κορυφαίο έργο για την εποχή του, με εξαίρεση ένα μικρό ελάττωμα: έγερνε!

13

Για ποιον χτυπά το Big Ben;
Έχει αναδειχθεί στο πιο διάσημο ρολόι του κόσμου. Είναι αδιανόητο να βρεθεί κανείς στο Λονδίνο και να μη φωτογραφηθεί σ’ αυτό! Βρίσκεται στη βόρεια όχθη του Τάμεση, στην καρδιά της πόλης. Αποτελεί, όχι μόνο το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου, αλλά και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιβλητικό και κομψό, είναι αυτό που γέννησε τη φράση “Λονδρέζος στην ώρα του!”.

19

Στον Λευκό τον Πύργο…
Ό,τι πιο πολύτιμο έχει η Θεσσαλονίκη, μετά τους ανθρώπους της. Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα είναι διαχρονική. Με την έννοια αυτή, αποκτά μεγάλη σημασία η θέση του Λευκού Πύργου, με την εμβληματική του όψη, μπροστά στο θαλάσσιο μέτωπο. Ένα μοναχικό μνημείο-σύμβολο, που στέκει αγέρωχο ανά τους αιώνες, να αντικρίζει τον Θερμαϊκό.

“Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι”, έλεγε ο Νίκος Καββαδίας. Και είναι αλήθεια: αν δεις τη Θεσσαλονίκη μέσα από τη θάλασσα, αν αντικρίσεις το ύψωμα που ανηφορίζει προς τα κάστρα, την πλατεία Αριστοτέλους και το λιμάνι της με το Λευκό Πύργο, μέσα από το καράβι, δεν θα ξεχάσεις ποτέ αυτήν την εικόνα…

 

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like