Νηστεία & Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ της Αναστάσεως και την Κυριακή του Πάσχα

Πολλές παραδόσεις σχετιζόμενες με τη διατροφή συνδέονται άμεσα με τις ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικές όσον αφορά την κατανάλωση κάποιων τροφών, ώστε να μην ξεφύγουμε πολύ από τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες. Είναι λογικό βέβαια να κάνουμε κάποιες ατασθαλίες αλλά και αυτές πρέπει να γίνουν με μέτρο.

Μεγάλο Σάββατο και Βράδυ της Αναστάσεως

-Μετά από τις μέρες νηστείας όλες μας περιμένουμε πως και πως να φτάσει επιτέλους το Βράδυ της Αναστάσεως και να φάμε επιτέλους τη μαγειρίτσα μας και το αρνάκι. Όμως θα πρέπει να είμαστε φειδωλές όσον αφορά την ποσότητα που θα καταναλώσουμε καθώς το αρνί έχει αρκετό λίπος. Επιπλέον, καλό θα ήταν να περιοριστούμε και σε λίγη μαγειρίτσα το Βράδυ της Ανάστασης, ειδικά αν περιέχει πολλά εντόσθια. Δεν πρέπει να περάσουμε από το ένα άκρο που είναι η νηστεία στο άλλο άκρο που είναι η υπερφαγία.

-Καλό θα ήταν καθόλη τη διάρκεια της μέρας να τηρήσουμε τον κανόνα των 5 γευμάτων για να περιόρισουμε τη λαιμαργία μας.Ένα tipπου εφαρμόζω είναι να τρώω κάτι πολύ μικρό πριν πάμε στην εκκλησία για την Ανάσταση, για να μην φάω πολύ μετά.

-Η κατανάλωση αυγών κάθε άλλο παρά απαγορευτική είναι αλλά και εκεί πρέπει να προσέξουμε να μην ξεπεράσουμε τα όρια. Επιπλέον, όσες έχουν κάποια θέματα υγείας σχετιζόμενα με την κατανάλωση αυγών, καλό θα ήταν να τα αποφύγουν τελείως.

Κυριακή του Πάσχα

-Όσο αργά και να έχετε κοιμηθεί το Βράδυ της Ανάστασης θα ξυπνήσετε και θα φάτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρωινό. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το παραλείψετε.

-Αποφύγετε το τσιμπολόγημα που είναι σύνηθες ιδιαίτερα τη μέρα του Πάσχα. Καλό θα ήταν να φάτε το μεσημεριανό σας κανονικά όταν κάτσετε όλοι μαζί στο τραπέζι για να έχετε και επίγνωση της ποσότητας που θα καταναλώσετε.

-Φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας να είναι φρούτα και λαχανικά και επιστρέψτε στις υγιεινές διατοφικές σας συνήθειες όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

-Μην χρησιμοποιείτε τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα ως δικαιολογία για να υπερκαταναλώσετε ποσότητα γλυκών. Φάτε λίγο τσουρέκι για το καλό αλλά μην το παρακάνετε.

-Πιείτε αρκετό νερό γιατί αρκετές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας και τρώμε παραπάνω από όσο θα έπρεπε.

-Μην το παρακάνετε με την κατανάλωση αλκοόλ.

-Φροντίστε από τη Δευτέρα του Πάσχα να επιστρέψετε στις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες και μην παραλείπετε τη γυμναστική σας.

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές. Σε όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τις γιορτινές μέρες. Εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και τις οικογένειές σας. Να είστε πάντοτε καλά και να χαμογελάτε.

Photo credits

You may also like