«Νορβηγικό Δάσος» του Χαρούκι Μουρακάμι

Είναι απίστευτο πώς μπορεί να «ξυπνήσει» η μνήμη με μοναδικό έναυσμα μία μυρωδιά, ένα χρώμα ή ένας ήχος. Κάπως έτσι ξεκινάει και το ταξίδι στο παρελθόν για τον Τόρου Βατανάμπε: ακούγοντας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού το «Norwegian Wood» των Beatles.
Θα γυρίσει πίσω στα εφηβικά του χρόνια, τότε που ερωτεύτηκε τη Ναόκο, την κοπέλα του καλύτερού του φίλου, του Κιζούκι. Θα θυμηθεί τη φοιτητική του ζωή, τις συζητήσεις του με τον επιπόλαιο Ναγκασάβα και την ξαφνική «εισβολή» της Μιντόρι στη ζωή του, της μυστηριώδους συμφοιτήτριάς του. Θα νοσταλγήσει τη φίλη της Ναόκο, τη Ρέικο, η οποία θα τον βοηθήσει να πάρει τις σωστές αποφάσεις, όταν η Ναόκο θα επανέρχεται και θα φεύγει από τη ζωή του το ίδιο ξαφνικά. Και μ’ αυτό το ταξίδι στο χρόνο, ο Τόρου θα συνειδητοποιήσει ποιοι και τι καθόρισαν τελικά τη ζωή του και σε ποιο βαθμό.
Ο Χαρούκι Μουρακάμι στο πρώτο του βιβλίο (πρώτη χρονιά έκδοσης ήταν το 1987 και κυκλοφορεί ήδη νέα έκδοση του 2012) συνθέτει μία ιστορία αγάπης, πόνου, ήθους, φιλίας προκειμένου ο ήρωάς του να φτάσει στην αυτογνωσία κι από εκεί στην ενηλικίωση. Η γραφή του, που δε χαρακτηρίζεται από υπερβολική χρήση ρομαντισμού, τραβάει τον αναγνώστη κάνοντας την πλοκή ελκυστικότατη και τους χαρακτήρες ρεαλιστικούς.

Θα μου πείτε τώρα «γιατί μας προτείνεις ένα βιβλίο του 1987;». Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι επειδή μπορεί να κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «1Q84», αλλά το «Νορβηγικό Δάσος» είναι το καλύτερο δείγμα γραφής του Μουρακάμι με το οποίο είναι καλό να ξεκινήσει όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το συγγραφέα. Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω να μαθαίνω το έργο του, ένας φίλος μου πρότεινε το «Νορβηγικό Δάσος» για αρχή προκειμένου να εξοικειωθώ με το Μουρακάμι. Επομένως νιώθω πως δε θα σας καθοδηγούσα σωστά αν σας άφηνα στα… τυφλά!

Η τελευταία έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

You may also like