Ντενίζ Δημάκη : Μία γυναίκα -πρότυπο από τον μαγικό κόσμο του αθλητισμού

Αν μπείτε στο προσωπικό blog της Ντενίζ Δημάκη, το πρώτο πράγμα που θα διαβάσετε είναι το εξής : “Είμαι η Ντενίζ Δημάκη. Δρομέας. Τριαθλήτρια. Μαμά. Fan του healthy lifestyle. Believer.” Γιατί το παραθέτω; Επειδή δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ιδανικότερη γυναίκα να μας μιλήσει για τον υπέροχο κόσμο του κλασσικού αθλητισμού, με αφορμή κιόλας το 7ο Spetses Mini Marathon, που διοργανώνεται σε 2 εβδομάδες στις Σπέτσες, από την Μαρίνα Κουταρέλλη, τη C-Lab  και τον Δήμο Σπετσών.

Η Ντενίζ Δημάκη -εν μέσω σκληρών προπονήσεων- βρήκε το χρόνο να μας μιλήσει για την πορεία της, τον τρόπο ζωής της ως αθλήτρια αλλά και ως μητέρα, και να  συμβουλέψει όσους ενδιαφέρονται σοβαρά για τον αθλητισμό.

Μαραθωνοδρόμος, Τριαθλήτρια με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πρωταθλητισμός… Πολύ εντυπωσιακή πορεία! Πως ξεκινήσατε;

Γεια σας και ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας! Ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου. Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν από τα 8 μου στα κολυμβητήρια και στα 13 μου συνέχισα στον στίβο. Κάπου στα 26 μου μπήκε το μικρόβιο… του τριάθλου. Αυτό το πάθος και ο έρωτας με το τρίαθλο δεν σταμάτησε ποτέ και αυτό με οδήγησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Παράλληλα, ποτέ δεν έπαψα να είμαι δρομέας και να λατρεύω το τρέξιμο. Αγωνίζομαι λοιπόν σε αγώνες δρόμου και σε Μαραθώνιους τόσο «εντός των τειχών» όσο και σε διεθνείς Μαραθώνιους. Το ατομικό μου ρεκόρ στον Μαραθώνιο είναι 2.46.46, το οποίο πέτυχα στον Μαραθώνιο του Rotterdam το 2012.

Προφανώς μια τέτοια “διαδρομή” απαιτεί και κάποιες θυσίες;

Μια τέτοια διαδρομή δεν θέλει θυσίες, θέλει αγάπη! Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει θυσίες για τον αθλητισμό. Τον αθλητισμό τον θεωρώ «δώρο ζωής» και δεν μπορώ πραγματικά να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτό το θείο δώρο που λέγεται αθλητισμός. Σκληρές προπονήσεις ΝΑΙ, δὐσκολος και ανηφορικός δρόμος ΝΑΙ, ατυχίες ΝΑΙ. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού. Αν επιμείνεις πολύ, θα πετύχεις και τότε αισθάνεσαι πανευτυχής και ολοκληρωμένος!

Ολυμπιακοί αγώνες Πεκίνου

Ποια είναι η καθημερινή σας ρουτίνα προπόνησης και διατροφής;

Εργάζομαι στο Γραφείο Αθλητισμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάνω μία με δύο προπονήσεις την ημέρα, καμιά φορά και τρεις!Παράλληλα, είμαι Captain στο μεγαλύτερο running community της πόλης, τους adidas Runners Athens. Αυτή είναι μία νέα πτυχή στη ζωή μου που με κάνει πολύ περήφανη καθώς συναντώ σχεδόν καθημερινά, στο adidas Runbase, νέα παιδιά (κορίτσια, αγόρια, φοιτητές) αλλά και ερασιτέχνες δρομείς που αγαπούν το τρέξιμο. Μέσα από μια ποικιλία από runs, προπονήσεων ενδυνάμωσης, διαλέξεων διατροφής και υγείας, αλλά και πολλά events και happenings, αποκτούμε νέες εμπειρίες και εξελισσόμαστε. Πραγματικά, αυτές οι συναντήσεις είναι από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας μου!Όσον αφορά την διατροφή μου, νομίζω ότι δεν στερούμαι τίποτα. Ξεκίνησα πριν πολλά πολλά χρόνια να «εκπαιδεύομαι» στην σωστή διατροφή και στην πορεία αγάπησα αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή (ψάρια, λαχανικά, όχι τηγανητά, περιορισμένους υδατάνθρακες και γλυκά), πάντα με μέτρο.

Παράλληλα είστε μητέρα δυο παιδιών. Ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες που θέλετε να τους μεταδώσετε;

Ναι, είμαι μητέρα 2 παιδιών, που έχουν κι εκείνα το πρόγραμμά τους, και μάλιστα αρκετά φορτωμένο, με σχολείο, φροντιστήρια, προπονήσεις, δραστηριότητες κλπ. «Τρέχω» λοιπόν και γι’ αυτά (ακόμη και αυτό, είναι ένα είδος «προπόνηση»!). Ευτυχώς έχω μεγάλη βοήθεια από το περιβάλλον μου. Θα ήθελα να μεγαλώνουν όμορφα και με «υγιή» τρόπο και να λένε γι’ αυτούς ότι είναι καλοί άνθρωποι. Πιστεύω πολύ στα παιδιά μου και θεωρώ πως θα βρουν τον δρόμο τους στη ζωή.
Οι αξίες που πρεσβεύω και θέλω να τους μεταφέρω είναι να αγαπούν πραγματικά, να σέβονται τον πλησίον τους, να σέβονται τα ζώα, να είναι δίκαιοι και να είναι εργατικοί στην ζωή τους.

Θα σας δούμε άμεσα να συμμετέχετε στον Μαραθώνιο της Αθήνας αλλά και στο Spetses Mini Marathon, έναν θεσμό που στηρίζετε από την πρώτη στιγμή! Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτόν;

Στο Spetses Mini Marathon συμμετέχω εδώ και 5 χρόνια. Έχω μια ιδιαίτερη «σχέση» με του Σπετσιώτες και τις Σπετσιώτισσες που με αγαπούν και τους αγαπώ, όπως και το υπέροχο νησί των Σπετσών! Η Μαρίνα Κουταρέλλη κάνει εξαιρετική δουλειά στην διοργάνωση και προβολή του αγώνα, αλλά και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στις Σπέτσες.Ο αγώνας αυτός αποτελεί για μένα και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προετοιμασίας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  Μαραθωνίου που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Τι θα συμβουλεύατε όσους κι όσες θα ήθελαν να στραφούν στον Κλασικό Αθλητισμό ή σκέφτονται να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους;
Ο στίβος είναι ο Βασιλιάς των Σπορ, γιατί αποτελεί την βάση για όλα. Περιλαμβάνει τα αγωνίσματα που διδαχθήκαμε από τους αρχαίους προγόνους μας.Το τρέξιμο είναι η αρχή και η εξέλιξη του ανθρώπου. Πλέον, το τρέξιμο είναι ένα παγκόσμιο κίνημα για την βελτίωση της ζωής μας, της υγείας μας και της ψυχής μας.Το τρέξιμο κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας και βελτιώνει την ποιότητα της ζωή μας. Βάζοντας στόχους, μικρούς ή μεγάλους μαθαίνουμε να διεκδικούμε και να αποκτούμε αυτοπεποίθηση. Συνηθίζω να λέω πως “το τρέξιμο είναι ζωή” . Ο καθένας μας μπορεί να βάλει ένα σορτσάκι, μία φόρμα και ένα αθλητικό παπούτσι, και να τρέξει! Κάντε το και από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε σίγουρα καλύτερα!

Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα μου, στο προσωπικό μου blog: www.denizdimaki.gr αλλά και στα social media (Facebook, Facebook Page και Instagram).

Facebook: https://www.facebook.com/deniz.dimaki?fref=ts
Facebook page: https://www.facebook.com/dimaki.deniz/
Instagram: https://www.instagram.com/deniz_dimaki/?hl=el

You may also like