«Νύφες» στο Μουσείο Μπενάκη

1533835_10151982846929633_1116821613_nΑνήκετε σε εκείνους που δεν έχουν δει ακόμη την υπέροχη έκθεση «Νύφες» του Μουσείο Μπενάκη; Τότε στην οδό Πειραιώς σας περιμένει ένα όμορφο πρωινό ή απόγευμα, γεμάτο νοσταλγική διάθεση, μόδα άλλων εποχών και πολύ, πολύ ρομαντισμό!

Πάρτε λοιπόν αγκαζέ τις φίλες σας και κατηφορίστε στο Μουσείο για μία έκθεση που θα σας μείνει αξέχαστη και έχει γοητεύσει ήδη όσους την έχουν χαρεί. Εκεί θα βρείτε μια μοναδική σειρά ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος που εστιάζει στην ημέρα του γάμου, ημερομηνία σημαντική για την ζωή κάθε γυναίκας. Μπορείτε να είσαστε σίγουρες, το νυφικό ήταν μεγάλη υπόθεση ακόμη και την παλιά εποχή και αυτό το αποδεικνύουν τόσο ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα, ραμμένες με τέχνη και κεντημένες με μεράκι, όσο και νυφικά που αντικατόπτριζαν τις μεγαλύτερες τάσεις της ευρωπαϊκής μόδας.

8AE05AAC63FABE689682ADF2B8682Η έκθεση «Νύφες» αποτελεί μια εξαιρετική αναδρομή στα ήθη και έθιμα, αλλά και στο γαμήλιο στιλ, και παράλληλα προσφέρει μια ματιά στην ξεχωριστή κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος μέσα από τους αιώνες. Η τεχνοτροπία αλλάζει, τα διακοσμητικά στοιχεία εξελίσσονται, τα μήκη ανεβοκατεβαίνουν καθώς περνάμε από τα περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα, στις καινοτόμες εμπνεύσεις των σύγχρονων σχεδιαστών που τον 21ο αιώνα δεν στερούνται εκκεντρικότητας, ανάλογα με την τόλμη της κάθε νύφης!

Η έκθεση, η οποία εμπλουτίστηκε σημαντικά από την ημέρα έναρξής της, συνδέεται με τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Αποτελεί έτσι έναν φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος, που δεν δίστασαν να αποχωριστούν τα οικογενειακά τους κειμήλια προκειμένου αυτά να γίνουν αντικείμενο έκθεσης.

Μέχρι στιγμής, οι «Νύφες» του Μουσείου Μπενάκη έχουν προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στο κοινό, το οποίο έσπευσε να συμπληρώσει την πανέμορφη συλλογή με δικές του προσωπικές φωτογραφίες. Γυναίκες από όλη την Ελλάδα, έψαξαν τα οικογενειακά άλμπουμ και έστειλαν στη σελίδα του Μουσείου στο Facebook περισσότερες από 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες της γιαγιάς ή ακόμη και της προγιαγιάς τους, ντυμένες με την μόδα της εποχής. Μπορείτε φυσικά να τις θαυμάσετε όλες στην  αντίστοιχη σελίδα στο facebook.

nyfi1Τις φωτογραφίες του κοινού μπορείτε επίσης να δείτε και σε μία ειδική παρουσίαση σε οθόνη που πραγματοποιείται στα πλαίσια της έκθεσης, μια που το Μουσείο αποφάσισε ότι οι προσωπικές αυτές αναμνήσεις είναι κρίμα να μην προβληθούν και επίσημα.
Είτε έχετε ήδη ζήσει ως εμπειρία την επιλογή του νυφικού, είτε σκοπεύετε να την ζήσετε στο μέλλον, ακόμη και αν απλώς είσαστε λάτρης της μόδας και των παλιών, ρομαντικών εποχών, αυτή η έκθεση αποτελεί την ιδανική επιλογή για το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να την επισκεφθείτε για λίγες ακόμη ημέρες έως τις 25/5… αξίζει τον κόπο!

Που: Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς , Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00, Δευτέρα έως Τετάρτη κλειστά.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, 2.5 ευρώ (μειωμένο).
Για επιπλέον πληροφορίες: 210-3453111

You may also like