Ξεκινήσατε να γυμνάζεστε; Κάντε το σωστά!

Αποφασίζουμε να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας είτε για να χάσουμε περιττό βάρος (εδώ δεν ξεχνάμε πως η γυμναστική λειτουργεί συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή) είτε για να γραμμώσουμε το σώμα μας είτε για να αποκτήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο υιοθετούμε τη νέα αυτή ρουτίνα, είναι σημαντική η σωστή αρχή. Πολύ απλά επειδή αν δεν έχουμε κατά νου τις απαραίτητες βάσεις, τότε θα είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούμε μακροπρόθεσμα από τον εκάστοτε στόχο.

Ξεκινάμε;

01 Θέτουμε ως προτεραιότητα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εξάσκηση. Για να μπορούμε να πούμε σε διάστημα δύο μηνών, λόγου χάρη, πως εξασκούμαστε, πρέπει να “χτίσουμε” αυτή τη νέα ρουτίνα. Κι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα σε αυτήν. Ακόμη κι αν οι ασκήσεις μας είναι απλές. Ιδανική αρχή είναι το jogging για μισή ώρα (με το δικό μας ρυθμό, χωρίς το άγχος του να καλύψουμε απόσταση) και ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως βάρη, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

02 Με το μαλακό. Το “χαλλλλάρα” με το λάμδα το παχύ για το οποίο μας πειράζετε εμάς τους Θεσσαλονικείς,, σε αυτήν τη περίπτωση καλό είναι να το αφομοιώσουμε! Συχνά όταν ξεκινάμε να διαμορφώνουμε μία ρουτίνα γυμναστικής, κάνουμε το λάθος να παρουσιάζουμε ένα ιδιαίτερο πείσμα. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Αρκεί να παρατηρήσουμε πώς σφίγγουμε τα δόντια μας ή πώς πιάνοντας του τιμόνι του ποδηλάτου και τις λαβές των οργάνων γυμναστικής οι κλειδώσεις στα δάχτυλά μας… ασπρίζουν. Φαίνονται αστεία σαν σημάδια, αλλά στην πραγματικότητα μαρτυρούν υπερπροσπάθεια που μόνο εναντίον μας θα λειτουργήσει, καθώς είναι άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να διατηρούμε χαλαρούς τους μύες που δεν δραστηριοποιούμε και να εστιάζουμε σε εκείνους που γυμνάζουμε σε κάθε ομάδα ασκήσεων.

03 Δεν “ξεχνιόμαστε” στο διάδρομο. Στην ουσία είναι η εξέλιξη του πρώτου βήματος. Όταν η διάρκεια κι η ένταση των ασκήσεων τείνουν να μοιάζουν… βαρετές νομίζοντας πως είμαστε έτοιμοι να ανεβούμε επίπεδο πιο γρήγορα, στην πραγματικότητα αυτό κάθε άλλο παρά βοηθάει. Οι μύες συνηθίζουν σταδιακά στη νέα κατάσταση και για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση κι η υιοθέτηση της νέας ρουτίνας μας ιδανική είναι η εναλλαγή ανάμεσα στις ασκήσεις, αλλά και στο ρυθμό που έχουμε για κάθε άσκηση.

04 Δεν καμπουριάζουμε. Η στάση του σώματος δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή μας (η ευθυτενής στάση προκαλεί αίσθημα αυτοπεποίθησης) αλλά και τις επιδόσεις μας στην εκγύμναση. Όταν, λοιπόν, χαλαρώνουμε και καμπουριάζουμε, εστιάζουμε λιγότερο στην ποιότητα της άσκησής μας και μπορεί να τη σταματήσουμε νωρίτερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το (όποιο) επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη, το καμπούριασμα εμποδίζει τη σωστή αναπνοή, η οποία είναι απαραίτητη για τους μύες προκειμένου αυτοί να προσλάβουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να κινητοποιηθούν πλήρως.

Τώρα μπορούμε και πάλι να φορέσουμε τα αθλητικά μας και να κάνουμε ένα jogging session στον ήλιο!

You may also like