Ξεκινήστε Jogging, κάνει καλό στην υγεία!

e4f9b00130eb0d1c9acaab0109a49f83από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Τα τελευταία 30-40 χρόνια το τρέξιμο στο δρόμο, στα άλση, στις πλατείες αλλά και στα στάδια (jogging) έχει γίνει ο πλέον δημοφιλής μαζικός τρόπος φυσικής άσκησης ελεύθερου χρόνου στις Δυτικές κοινωνίες’ το 2010 στις ΗΠΑ ασχολούνταν συστηματικά με το τρέξιμο 36.000.000 άτομα, ενώ 500.000 έτρεχαν μαραθώνιους και 1.500.000 ημιμαραθώνιο. Δεδομένου ότι η εντατική άσκηση δυνατόν να είναι σπανίως (;) υπεύθυνη για αιφνίδιο θάνατο (μέσω εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών), υπήρχε και υπάρχει ο προβληματισμός αν το τρέξιμο μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα ‘ το τρέξιμο ως φυσική άσκηση ορίζεται σαν α) έντασης ήπιας (5 μίλια/ώρα) β) μέτριας (6μίλια/ώρα) και γ)έντονης (7μίλια/ώρα).

Στο Am J Epidemiology δημοσιεύτηκε μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης όπου εξετάσθηκαν 17.859 άτομα 19-93 ετών, από τους οποίους οι 1129 ασχολούνταν με το τρέξιμο συστηματικά τουλάχιστον 10 χρόνια ΄αυτά τα άτομα ήταν νεώτερα,πιό αδύνατα και είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και λιπιδίων.

Μετά από 35 χρόνια παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι η ομάδα του jogging έζησε παραπάνω χρόνια, οι γυναίκες 5,6 και οι άνδρες 6,2′ το γεγονός αυτό οφειλόταν κυρίως στη μείωση της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και πολύ ολιγότερο από καρκίνο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οσον αφορά την διάρκεια και την ένταση του τρεξίματος, φαίνεται ότι τον κυριότερο ρόλο παίζει η διαχρονική διάρκεια και όχι η ένταση’ επίσης ακόμη και συνολικά 2,5 ώρες τρεξίματος ,2-3 φορές /εβδομάδα οδηγούν σε στατιστικά σημαντική μείωση της επίπτωσης της στεφανιαίας νόσου.

Πώς οφελείται ο jogger από το jogging;

-Αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου από τους ιστούς

– βελτιώνεται η λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών

– μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί

– ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα λιπιδίων

– αυξάνεται η οστική πυκνότητα

– βελτιώνεται η ψυχολογία

Όλα αυτά συνεπάγονται βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και ελάττωση της εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.

Τρέχετε λοιπόν στον ελεύθερο χρόνο σας, χωρίς μεγάλη ένταση και καταπόνηση, αλλά τακτικά και για χρόνια.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like