Οδηγός: Τα 10 βήματα για να φτιάξετε την δική σας επιχείρηση

benefit-to-being-entrepreneurΣτην Ελλάδα του σήμερα ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγματα νέων – ή και όχι τόσο νέων – ανθρώπων που αποφάσισαν να τολμήσουν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Η κρίση πράγματι αποτελεί μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο καθώς μας φέρνει μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα: οι παλιές λύσεις πλέον δεν επαρκούν, άρα πώς θέλω ιδανικά να βγάλω το εισόδημά μου; Ανάμεσα στους τολμηρούς βρίσκονται και πολλές γυναίκες, υπέροχα παραδείγματα επιχειρηματιών με όραμα και πρότυπα μίμησης. Αν και εσείς θέλετε να ανήκετε σε αυτές, κάντε το πρώτο βήμα με αυτόν τον απλό οδηγό προσανατολισμού!

1. Επιλέξτε ένα αντικείμενο που πραγματικά σας ενδιαφέρει: Μην χάνεστε ανάμεσα στις άπειρες παραινέσεις φίλων ή στις τάσεις που δηλώνουν ότι το ένα ή το άλλο είναι «the next big thing». Είναι βέβαιο ότι στην αρχή θα αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες, και αν πραγματικά δεν «καίγεστε» για αυτό που κάνετε γρήγορα θα απογοητευθείτε, θα βαρεθείτε και στο τέλος θα εγκαταλείψετε. Θέστε στον εαυτό σας δύο ερωτήματα: Α) Τι με ενθουσιάζει; Β) Τι μπορώ αντικειμενικά να κάνω;

2. Ενημερωθείτε σωστά: Το πρώτο βήμα για την ίδρυση μιας επιχείρησης δεν είναι να νοικιάσετε με ενθουσιασμό αυτόν τον υπέροχο χώρο στην Πλάκα, όσο και αν σας έχει συνεπάρει. Απευθυνθείτε στους κατάλληλους φορείς όπως π.χ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο (www.acci.gr), στον στην τράπεζά σας, σε έναν δικηγόρο και τέλος σε έναν λογιστή, για να αποκτήσετε πλήρη εικόνα των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Άχαρο, αλλά δυστυχώς απαραίτητο! Στη συνέχεια κάντε μια έρευνα αγοράς: εξειδικευμένο προϊόν, απήχηση, ανταγωνιστές, περιθώρια εισόδου στην αγορά.

3. Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου: Το λεγόμενο business plan αποτελεί το επόμενο βήμα. Αυτό θα περιγράφει την επιχείρησή σας και τις δυνατότητες κέρδους και είναι σημαντικό, είτε αν σκοπεύετε να ζητήσετε κάποιο τραπεζικό δάνειο, είτε όχι, διότι θα δομήσει την ιδέα σας. Μπορείτε να συντάξετε κάποιο με βάση συγκεκριμένα πρότυπα (μέσω http://repository.edulll.gr/edulll/bitstream/10795/1323/2/1323.pdf) ή να απευθυνθείτε στην εξής διεύθυνση  διεύθυνση http://repository.edulll.gr/edulll/bitstream/10795/1323/2/1323.pdf . Όταν το τελειώσετε, παρουσιάστε το αποτέλεσμα σε έναν επαγγελματία marketing και οικονομικών, και ζητήστε feedback από τους φίλους σας.

ventureneer-women-entrepreneurship4. Χρηματοδότηση: Το επόμενο βήμα αποτελεί για τους περισσότερους μια αίτηση τραπεζικού δανείου που θα συνοδεύεται από το επιχειρηματικό σχέδιο. Ενημερωθείτε πρώτα για τυχόν επιδοτήσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας που προσφέρουν ένα αρχικό κεφάλαιο εκκίνησης, αλλά σε κάθε περίπτωση υπολογίστε με ένα σημαντικό περιθώριο προς τα πάνω το αρχικό σας κόστος.

5. Μην υποτιμήσετε τον χρονικό παράγοντα: Η ίδρυση μιας επιχείρησης, από την έναρξη εργασιών στην εφορία, μέχρι την εύρεση χώρου και προσωπικού απαιτεί αρκετό χρόνο, γι’ αυτό καλό είναι να είσαστε έτοιμες να κάνετε υπομονή.

6. Διαφημιστείτε: Η διαφήμιση και ειδικά η διαφήμιση μέσω Internet είναι απαραίτητη, ειδικά κατά το στάδιο εκκίνησης. Τα ποσά που χρειάζεται να επενδύσετε αφορούν σε σχεδιασμό ιστοσελίδας (περίπου 500 ευρώ), διαφημίσεις Google Adwords, και καμπάνιες σε social media, όπως το Facebook (εδώ θα βρείτε πολλές οδηγίες online στα ίδια τα μέσα, δεν πρόκειται για υπέρογκα ποσά και είναι κάτι που με λίγη εκπαίδευση μπορείτε να κάνετε και μόνες σας με επιτυχία).

7. Ενεργοποιήστε το δίκτυό σας: Το λεγόμενο networking είναι απαραίτητο σε κάθε είδους επιχειρηματική δράση. Χρήσιμες πληροφορίες θα σας προσφέρει εδώ το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ).

8. Ελεγχόμενο ρίσκο: Το να ζητήσετε ένα τεράστιο δάνειο δεν έχει νόημα, και όχι μόνο επειδή τη σημερινή εποχή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το πάρετε. Το ίδιο ισχύει και με μια δεκαετή μίσθωση χώρου ή την πρόσληψη πολυμελούς προσωπικού. «Λίγα και καλά» πρέπει να είναι η φιλοσοφία μας, μια που είναι προτιμότερο να χτίσετε την πορεία σας σιγά – σιγά, χωρίς υπερβολική ανάληψη ευθυνών και ρίσκων και βέβαια χωρίς περιττό στρες.

9. Μην παραβλέψετε τους κοντινούς σας ανθρώπους: Φροντίστε να πάρετε προκαταβολικά την γνώμη τους και σιγουρευτείτε ότι έχουν κατανόηση για τις νέες συνθήκες, π.χ. μπορούν να δεχτούν ότι κάποιες φορές θα χρειαστεί να εργάζεστε και τα Σαββατοκύριακα;

9. Οπλιστείτε με μπόλικο κουράγιο, υπομονή και καλή διάθεση!

Χρήσιμες διευθύνσεις:

www.espa.gr : Προγράμματα και επιδοτήσεις ΕΣΠΑ
www.eedege.eu : Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών
www.epixeiro.gr : Start-ups
www.e-kepa.gr : Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης
www.sege.gr : Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος

You may also like