Οι γρήγορες αναπνοές προστατεύουν τα πρόωρα νεογνά

Premature babies 2Η ταχεία παροχή αέρα – περίπου εξακόσιες ανάσες ανά λεπτό – είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν οι πνεύμονες των πρόωρων βρεφών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας.

Τα περισσότερα βρέφη προς το παρόν υποστηρίζονται με περίπου τριάντα αναπνοές ανά λεπτό. Αλλά βάσει της λόγω έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, οι ανάσες που γίνονταν γρήγορα αλλά επιφανειακά είχαν ως αποτέλεσμα σε καλύτερη μακροχρόνια λειτουργία των πνευμόνων.

Οι ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο είπαν πως τα αποτελέσματα της μελέτης θα ξεσήκωναν έντονες συζητήσεις. Παρακολούθησαν 319 βρέφη γεννημένα είκοσι εννέα εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο από τη γέννηση ως την εφηβεία τους. Η ομάδα συνέκρινε τη λειτουργία των πνευμόνων όσων τους είχε χορηγηθεί συμβατική παροχή αέρα μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή του τοκετού με τη λειτουργία εκείνων που υπεβλήθησαν σε HFOV (High-Frequency Oscillatory Ventilation = Υψηλής συχνότητας ταλάντωση εξαερισμού). Οι μικροί αεραγωγοί των παιδιών ήταν σε καλύτερη κατάσταση ανάμεσα στις ηλικίες έντεκα και δεκατεσσάρων ετών αν είχαν κάνει HFOV σε βρεφική ηλικία.

Θεωρείται πιθανό πως ο μικρότερος όγκος αέρα που έφτανε στους πνεύμονες δημιουργούσε λιγότερη βλάβη στα ευάλωτα όργανα σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία. Η διαφορά αυτή δε φάνηκε να επηρεάζει τα παιδιά στην καθημερινότητά τους.
Premature babies 1Η καθηγήτρια Anne Grennough του King’s College είπε: «Είναι εκπληκτικό πως οι διαφορές αυτές υπάρχουν ακόμη στην εφηβεία». Δήλωσε επίσης πως η κακή λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε συμβατική θεραπεία θα μπορούσε να τους κάνει πιο ευάλωτους σε μολύνσεις ή στις συνέπειες του καπνίσματος αργότερα στη ζωή τους.

Σημ.: Στην Ελλάδα περίπου ένα στα δέκα παιδιά γεννιέται πρόωρα.
Πηγή: BBC
Photos: Pinterest

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο, μπορείτε να πατήσετε κι εδώ για το «σύστημα του καγκουρό».

You may also like