Οι εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας στον κόσμο των cartoons, από την Ασπασία Σπυράτου

Όταν τo Frozen της Disney προπαγανδίζει την ομοσεξουαλικότητα κι ο Bob Squarepants αποδεικνύεται junkie…

elsa-and-anna-frozen-25437-1920x1200

Frozen (Ψυχρά κι Ανάποδα), Άννα και Έλσα

Πρόσφατα ένας Αμερικανός πάστορας ονόματι Kevin Swanson ισχυρίστηκε δημόσια μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής ότι η ταινία ”Frozen” της Disney είναι σατανική καθώς με προκάλυμμα την αδελφική αγάπη μεταξύ δύο μικρών κοριτσιών περνά υποσυνείδητα στα παιδιά μηνύματα υπέρ της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο, το ”Frozen” ή στα ελληνικά ”Ψυχρά κι Ανάποδα” δεν είναι το μόνο κινούμενο σχέδιο στο οποίο ορισμένοι επιμένουν να βλέπουν κρυφά νοήματα και προπαγανδιστικές τάσεις. Κατά καιρούς αρκετοί ήρωες αθώων, για την πλειοψηφία των ανθρώπων τουλάχιστον, παιδικών παραμυθιών και προγραμμάτων, έχουν μπει στο στόχαστρο εξωφρενικά απίστευτων θεωριών συνωμοσίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα πιο γνωστά σενάρια “καρτουνίστικης” συνωμοσίας…

 

Snow Queen

Snow Queen

H Xιονάτη (και οι εφτά νάνοι) δε διαβάζεται…σνιφάρεται!

Αν μέχρι πρότινος πιστεύατε ότι η Χιονάτη είναι απλώς η ιστορία ενός όμορφου, αθώου και κατατρεγμένου κοριτσιού, είναι καιρός να αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες το δήθεν παιδικό αυτό παραμυθάκι αφορά στη χρήση κοκαΐνης και μόνο. Το όνομα Χιονάτη μάλιστα είναι αργκό για τη λευκού χρώματος εν λόγω ναρκωτική ουσία, ενώ οι εφτά νάνοι λέγεται ότι συμβολίζουν τα στάδια της ψυχοπνευματικής κατάστασης από τα οποία περνά συνήθως ο χρήστης, δηλαδή Happy – Kαλόκαρδος (κατά την ελληνική μετάφραση), Sneezy – Συναχωμένος, Sleepy – Υπναράς, Grumpy – Γκρινιάρης, Dopey – Χαζούλης, Bashful – Ντροπαλός και Doc – Σοφός.

Τα στρουμφάκια  είναι υπέρμαχοι του ιδεολογήματος της υπεροχής της λευκής φυλής!

Κι όμως αυτά τα μικρά μπλε πλασματάκια δεν είναι τόσο χαριτωμένα όσο φαίνονται. Τα λευκά μυτερά καπέλα που φορούν υποστηρίζεται ότι παραπέμπουν στις χαρακτηριστικές λευκές κουκούλες των οπαδών της Κου -Κλουξ- Κλαν. Στο ρόλο του κακού συναντάμε έναν παραδόπιστο τύπο με μεγάλη μύτη και μαύρα μαλλιά που ακούει στο όνομα Δρακουμέλ – Gargamel παρέα με τη μοχθηρή γάτα του την Ψιψινέλ- Azrael που στην εβραϊκή παράδοση είναι ο άγγελος του θανάτου. Επιπλέον, τα στρουμφάκια χαιρετούν ναζιστικά. Ιδού κι η απόδειξη:

Και μιλώντας για ναζί…

Ο δυναμίτης συμβολίζει την εισβολή στην Αυστρία, ω ναι κι όμως!

Ο δυναμίτης συμβολίζει την εισβολή στην Αυστρία, ω ναι κι όμως!

…Ο Τομ κι ο Τζέρι αποτελούν όργανα της ναζιστικής προπαγάνδας!

Tommies ήταν το παρατσούκλι με το οποίο αποκαλούσαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τους Βρετανούς στρατιώτες ενώ Jerries το αντίστοιχο για τους Γερμανούς στρατιώτες. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο που στο συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο ο Jerry παρουσιάζεται ως το καλό και φιλήσυχο ποντικάκι που πάντα πέφτει θύμα του ύπουλου και διαβολικού γάτου Tom. Και μπορεί ο Τοm να μηχανεύεται διάφορα σχέδια εξόντωσης, υστερεί όμως εκεί που ο Jerry υπερτερεί, σε εξυπνάδα, με αποτέλεσμα το μικρό ποντίκι να βγαίνει νικητής στο τέλος.

 

Spongebob-squarepants

Need a fix, mate?

Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης, ναι ο τετραγωνοπαντελονής, και η παρέα του είναι όλοι drug addicts!

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ο Μπομπ είναι λίγο, ας πούμε τρελούτσικος, είχατε όμως ποτέ αναρωτηθεί για τις ακραίες μεταπτώσεις στη διάθεσή του; Εκεί που τον βλέπουμε να ξεχειλίζει από χαρά κι ενέργεια, αγγίζοντας συχνά τα όρια της παράνοιας, απότομα αλλάζει διάθεση κι εμφανίζεται θλιμμένος ή θυμωμένος, , χωρίς να υπάρχει το φυσιολογικό ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και ο φίλος του Μπομπ, ο Πάτρικ που την περισσότερη ώρα γελάει με ανόητα πράγματα και τρώει ασταμάτητα. Ο κύριος Καβούρης από την άλλη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι έμπορος ναρκωτικών που διακινεί τις ουσίες έχοντας για βιτρίνα το μαγαζί του τον ”Τραγανό Κάβουρα”. Είναι τυχαίο που έχει εμμονή με το χρήμα; Kαι πώς καταφέρνει να συντηρεί την επιχείρηση από τη στιγμή που η πελατεία του είναι λιγοστή;

Εσείς πιστεύετε ακόμη ότι τα καρτούν είναι τελικά τόσο αθώα όσο κι η παιδική ψυχή;

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Ασπασία Σπυράτου, εδώ

You may also like