Οι κακές συνήθειες που μας φέρνουν σε… άβολη θέση

pg-toddler-habits-sucking-thumb-fullΌσο αξιολάτρευτα κι αν είναι τα παιδιά σας υπάρχουν κάποιες κακές συνήθεις που σας φέρνουν, ενίοτε, σε δυσάρεστη θέση.

Μπορεί για παράδειγμα να λένε οτιδήποτε τους έρχεται στο μυαλό, ακόμα κι αν είναι ακατάλληλο, να τρώνε τα νύχια τους μέχρι να ματώσουν ή και να «σκαλίζουν» την μύτη τους ακόμα και σε δημόσιο χώρο. Μπορεί μεν να πρόκειται για παιδάκια αλλά αν αγνοήσετε για πολύ καιρό αυτές τις συνήθειες, μπορεί να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα. Το να τα μαλώνετε συνέχεια, ασφαλώς και δεν ωφελεί. Δείτε παρακάτω 7 αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να σταματήσουν τα μικρά σας τις κακές συνήθειες μια και καλή.

Δάχτυλο στο στόμα

Γιατί είναι κακό: Εκτός από κάλους, φουσκάλες, και λοιμώξεις στον αντίχειρα, τα παιδιά που πιπιλάνε συνέχεια το δάχτυλό τους κινδυνεύουν να έχουν στραβά δόντια. Αν λοιπόν δεν θέλετε να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία στον οδοντίατρο, πάρτε τον αντίχειρα από το στόμα.

Πώς να το σταματήσετε: Μπορεί το παιδί σας να πιπιλά τον αντίχειρα λόγω πλήξης. Γι’ αυτό φροντίστε να το απασχολείτε με δημιουργικά παιχνίδια ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Τα παιχνίδια που σχετίζονται με τα χέρια, όπως τα παζλ είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Κράτημα της αναπνοής

Γιατί είναι κακό: Τα παιδιά κρατούν μερικές φορές την αναπνοή τους για να τρομάξουν τους γονείς τους και μερικές φορές λειτουργεί. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» αφού έτσι μπορεί ένα παιδί να χάσει τις αισθήσεις του.

Πώς να το σταματήσει: Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να σας τραβήξει την προσοχή, προσπαθήστε να του εξηγήσετε πόσο λάθος είναι. Αντί να του λέτε δηλαδή να το σταματήσει, πείτε του ευθέως πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνει. Μπορεί να φανεί δύσπιστο στην αρχή, αλλά θα το καταλάβει.

pg-toddler-habits-hair-twirling-fullΤράβηγμα των μαλλιών

Γιατί είναι κακό: Είτε γαντζώνεται από τα δικά σας τα μαλλιά είτε από τα δικά του, το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει …φαλάκρα!

Πώς να το σταματήσετε: Αυτό η συνήθεια είναι συχνά η ρίζα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. Είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο ώστε να το συζητήσετε μαζί.

Φάγωμα των νυχιών

Γιατί είναι κακό: Δεν είναι μόνο τα δάχτυλα που υποφέρουν από αυτή την κακή συνήθεια. Το ροκάνισμα στα νύχια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μικρά κατάγματα στα άκρα των δοντιών του παιδιού σας.

Πώς να το σταματήσετε: Για να σταματήσει αυτή η κακή συνήθεια απαιτείται η συντήρηση των νυχιών. Χρησιμοποιήστε ένα δυναμωτικό νυχιών για να αποφεύγεται το δάγκωμα και κρατήστε το τελείωμα των νυχιών σε καλή κατάσταση ώστε το παιδί να μην μπαίνει στον πειρασμό να τα τρώει. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχετε κοριτσάκι, επενδύστε σε ένα βερνίκι νυχιών ώστε να ενθουσιαστεί και να μην θέλει να τα χαλάσει!

Τρίξιμο των δοντιών

Γιατί είναι κακό: Το τρίξιμο στα δόντια μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σαγόνι ή ακόμη και πονοκεφάλους. Με την πάροδο του χρόνου, χαλάει και την ποιότητα των δοντιών.

Πώς να το σταματήσετε: Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνά αποτέλεσμα του στρες, γι’ αυτό προσπαθήστε να διδάξετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Ένα μίνι μασάζ πριν τον ύπνο, μπορεί να το περιορίσει αλλά αν η συνήθεια αυτή δεν σταματά, επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο.

Κακές λέξεις

Γιατί είναι κακό: Αυτό δεν έχει να κάνει με την υγεία του παιδιού αλλά με την φήμη. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο όταν το αρχίσει να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και το σχολείο.

Πώς να το σταματήσετε: Τα πράγματα δεν θα φτιάξουν μέχρι το παιδί να αισθανθεί ότι χάνει κάτι. Μπορείτε λοιπόν να τοποθετήσετε ένα βάζο στον πάγκο της κουζίνας και να παίρνετε 0,25 λεπτά από τον κουμπαρά του κάθε φορά που λέει μια κακιά λέξη. Θα τον χρεώνετε δηλαδή. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε και το δικό σας λεξιλόγιο, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους.

nose picker1Σκάλισμα την μύτης

Γιατί είναι κακό: Το σκάλισμα της μύτης για την «εύρεση του χαμένου θησαυρού» μπορεί να οδηγήσει σε μερικά προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων κρυολογημάτων, της αιμορραγίας από την μύτη και των λοιμώξεων.

Πώς να το σταματήσετε: Το να λέτε στο παιδί σας να το σταματήσει μπορεί να μην είναι αρκετό γι’ αυτό δοκιμάστε να παίξετε ένα μικρό παιχνίδι. Δίνετε του και από ένα αυτοκόλλητο για κάθε ημέρα που δεν σκαλίζει την μύτη του. Όσα περισσότερα αυτοκόλλητα συγκεντρώσει τόσο το καλύτερο!

Πηγή: baby.gr

You may also like