Οι παρενέργειες του εμβολίου κατά του HPV

«Γενικά ασφαλές παρά τις μικρές παρενέργειες που μπορεί να έχει», κρίθηκε σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη το εμβόλιο κατά των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 190.000 νεαρά κορίτσια που είχαν λάβει τον εν λόγω εμβολιασμό που προστατεύει από τα τέσσερα πιο επικίνδυνα και συχνά στελέχη του ιού, και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και κονδυλώματα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την αντίδραση των κοριτσιών στο εμβόλιο από τη στιγμή της λήψης του μέχρι και μερικών ετών αργότερα (δηλαδή από το 2006 και μετά).

Διαπιστώθηκε ότι η λιποθυμία ήταν 6 φορές πιο πιθανή να συμβεί την ημέρα του εμβολιασμού (24 περιστατικά ανά 1.000 κορίτσια που εμβολιάστηκαν), σε σχέση με όσα λιποθύμησαν μήνες μετά τον εμβολιασμό (4 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διπλάσια πιθανότητα να εκδηλωθούν δερματικές μολύνσεις το αμέσως επόμενο από τον εμβολιασμό δεκαπενθήμερο (3,5 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς) από ό,τι τους επόμενους μήνες (2,2 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς).

Γενικότερα πάντως, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι γενικά ασφαλές. Τα στελέχη του ιού μεταδίδονται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή και δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα, ωστόσο οι αλλεπάλληλες μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι γιατροί τονίζουν ότι για να υπάρχει ασφαλές και βέβαιο συμπέρασμα, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια και πολλές μελέτες ακόμη, για να εξακριβωθούν οι παρενέργειες αλλά και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Πηγή: iatropedia.gr

You may also like