Οι πιο “έξυπνες” πόλεις του κόσμου

smartcities“Έξυπνη πόλη” ονομάζεται εκείνη η πόλη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να καλυτερεύσει τη ζωή των ανθρώπων, παρέχοντας όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ενεργειακή ζήτηση.

Διαβάστε για μερικές από αυτές παρακάτω…

San Francisco
Έχει ήδη ψηφιστεί σε πολλές λίστες ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς. Ο δήμος έχει βάλει τα δυνατά του για να πετύχει τους αισιόδοξους στόχους του, η απασχολισιμότητα έχει ανέβει τρομερά. Χρησιμοποιούν όλες τις μορφές ενέργειας, κάνουν ανακύκλωση, βελτιώνουν κάθε τόσο τα μέσα μεταφοράς τους, μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια και έχουν δωρεάν εφαρμογές για τους πολίτες που τους ενημερώνουν για το πού υπάρχει κίνηση, ποια είναι η καλύτερη διαδρομή για συγκεκριμένους προορισμούς, ακόμη και το πρόγραμμα των δρομολογίων.
smartcities11

Άμστερνταμ
Ο δήμος συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες για να γίνει όσο το δυνατόν πιο οικολογικός! Τα σκουπίδια ανακυκλώνονται, οι στάσεις των λεωφορείων και τα φώτα των δρόμων φορτίζονται από τον ήλιο και πολλά σπιτικά και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον την ηλιακή ενέργεια. Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εξοικονομηθεί και τα καλύτερα έρχονται…
amsterdam

Τόκιο
Το Τόκιο ετοιμάζεται να φυτέψει 1 εκατομμύρια δέντρα, να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, ενώ όλο και περισσότεροι κάτοικοί του αγοράζουν υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δίπλα στο Τόκιο χτίζεται ένα οικολογικό χωριό από την Panasonic, στο οποίο οι κάτοικοι χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και έχουν μέχρι και εφαρμογή που τους προτείνει την καλύτερη μέρα για να πλύνουν τα ρούχα τους έτσι ώστε να τα απλώσουν στον ήλιο…

tokyo

Σινγιάνγκ
Η Σινγιάνγκ μας αφήνει άφωνους με τις καινοτομίες της. Αφήνοντας στην άκρη την απίστευτη ενημέρωση των κατοίκων για τις ώρες δρομολογίων λεωφορείων, μετρό, τρένων, του καιρού και της κίνησης, ο δήμος πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Ενισχύοντας την κοινωνική πρόνοια, τοποθετεί στα σπίτια των ηλικιωμένων κουμπί το οποίο μπορεί να το πατήσουν και άμεσα να βρεθεί εκεί κάποιος κοινωνικός λειτουργός. Επίσης υπάρχουν “έξυπνοι χάρτες” που δείχνουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν περισσότερα περιστατικά εγκληματικότητας ή ανεργίας, έτσι ώστε ο δήμος να επέμβει…

smartcities9

Σιάτλ
Κάνει τεράστιες εκπτώσεις στη φορολογία σε όσες επιχειρήσεις γίνονται “green”. Και αν δεν μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να αντέξει τη μετάβαση από τον συμβατικό εξοπλισμό σε οικολογικό, το κράτος χρηματοδοτεί τα πάντα. Ενισχύονται οι πράσινες στέγες, τα οικολογικά κτήρια και επιδοτούνται όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τις κατασκευές τέτοιων κτηρίων ή να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

smartcities7

Κοπεγχάγη
Η Δανία ασχολείται με αυτό που λέμε “urban planning” εδώ και 100 χρόνια, οπότε είναι λογικό οι πόλεις της να είναι μπροστά. Ένα τεράστιο κομμάτι της πόλης δόθηκε σε εταιρείες που ασχολούνται με την οικολογική τεχνολογία για να κάνουν τις δοκιμές τους! Επίσης, όταν δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους, τα φώτα σβήνουν. Υπάρχουν δίκτυα για τους ποδηλάτες, υπάρχουν εφαρμογές που ενημερώνουν για ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ στους δρόμους και γενικώς ζηλεύουμε πολύ.
copenhagen

Στοκχόλμη
Γιατί χρηματοδοτεί οποιαδήποτε προσπάθεια για οικολογικότερες μεθόδους και γιατί μειώνει τους φόρους σε όσες επιχειρήσεις για παράδειγμα αντικαθιστούν τα φώτα τους με φώτα με σένσορες που κλείνουν όταν δεν υπάρχει κίνηση στο χώρο (κι έτσι γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας). Υπάρχουν 1.000 πάρκα (και αυξάνονται) και οι κάτοικοι ανακυκλώνουν τουλάχιστον 100 κιλά σκουπιδιών κάθε χρόνο.

stocholm

Βιέννη
Θεωρείται από τους περισσότερους ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά γενικώς στον κόσμο. Κάτοικοι συνειδητοποιημένοι, οικολόγοι, που εξοικονομούν ενέργεια και ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

vienna

Νέα Υόρκη
Γιατί μπορείς να συνδεθείς στο Internet σχεδόν από παντού, γιατί έχουν τοποθετηθεί τεράστιες οθόνες σε κεντρικούς δρόμους που ενημερώνουν τους κατοίκους για την κίνηση, τον καιρό, ακόμη και τις εκδηλώσεις και γιατί ο δήμος χρηματοδοτεί τις εφαρμογές που κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της πόλης.
945be8ebe3206b88ae5d13a984c6d5b8

You may also like