Οι πιο καθαρές και πιο βρώμικες πόλεις της Ευρώπης

Ετοιμάζεστε για ταξίδι στην Ευρώπη; Ο παρακάτω οδηγός ίσως μπορέσει να σας κατευθύνει σχετικά με την επιλογή του προορισμού σας, αν… ο καθαρός αέρας είναι ο στόχος σας!
Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο καθαρές αλλά και τις πιο βρώμικες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με ψηφοφορίες του Τripadvisor αλλά και του Forbes.

Στις πιο καθαρές πόλεις ανήκουν η Βιέννη και η Ζυρίχη, ο οποίες ψηφίζονται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ως οι πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη. Στον τίτλο συμπεριλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες, τα δίκτυα συγκοινωνιών, η οικολογική συνείδηση, οι υπηρεσίες για τους πολίτες. Για να εξασφαλιστεί και μια ισορροπία όμως, το δημοφιλές site Tripadvisor ψήφισε τη Ζυρίχη ως την πιο βαρετή πόλη της Ευρώπης.
Οι δεύτερες κατά σειρά πιο καθαρές πόλεις είναι οι τρείς σκανδιναβικές πρωτεύουσες. Το Όσλο, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αποτελούν πρότυπα καθαριότητας, ενώ συνδυάζουν τα υπερσύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα με την πράσινη ενέργεια αξιοζήλευτα αποτελεσματικά.

Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, έχει επίσης ψηφιστεί ως έναν από τους πιο φιλικούς προορισμούς της Ευρώπης. Το Δουβλίνο συνδυάζει καθαρούς δρόμους με προσεγμένα φυσικά τοπία.
Οι πάλαι ποτέ δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο και η Μόσχα, αποτελούν το κακό παράδειγμα στις συνθήκες υγιεινής αλλά και περιβαλλοντικές συνθήκες της γηραιάς ηπείρου.

Το Λονδίνο, αν και τοπ τουριστικός προορισμός εδώ και δεκαετίες, έχει ψηφιστεί πολλές φορές ως η πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης. Η αγγλική πρωτεύουσα δεν έχει επαρκείς κάδους απορριμμάτων, ενώ η ηχορύπανση, το καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο και το «μουχλιασμένο» πλέον δίκτυο του μετρό, την καθιστούν ως μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης.

Το Παρίσι, αν και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο ρομαντική πόλη, δεν είναι όμως και η πιο καθαρή. Το μετρό του συναγωνίζεται επάξια στη μούχλα και την παλαιότητα αυτό του Λονδίνου, ενώ και τα ξενοδοχεία του έχουν ψηφιστεί ως τα πιο παλιά και απεριποίητα του κόσμου.

Το Μιλάνο, αν και πρωτεύουσα της μόδας, πρωτοστατεί στο καυσαέριο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού η μανία τους με τα ακριβά αυτοκίνητα έχει κάνει τους δρόμους τους καθημερινή κόλαση για τους Μιλανέζους. Στο Μιλάνο θα μπορέσει κανείς να αναπνεύσει τον πιο επικίνδυνο αέρα της Ευρώπης!

Τέλος, στη Μόσχα θα συναντήσει κανείς το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω της εκτεταμένης χρήσης αυτοκινήτων από τους Μοσχοβίτες. Η ρωσική στατιστική υπηρεσία μέτρησε τη μέση ταχύτητα στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας και βρήκε ότι δεν ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα την ώρα. Η λίστα του Forbes την κατέταξε στις 16 πιο βρώμικες πόλεις παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα ακόμη και από τις βρώμικες παραγκουπόλεις του Νέου Δελχί.

Είναι γεγονός ότι κάποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί είναι υπερτιμημένοι σε σχέση με την ποιότητα και τον τρόπο ζωής που προσφέρουν. Κάτω από τα επιβλητικά κτίρια και την φαινομενική ποιότητα ζωής, κρύβεται η πραγματικότητα που δεν είναι διόλου κολακευτική για τους, κατά τα άλλα, δημοφιλέστατους προορισμούς της Ευρώπης.

Πηγή: iatronet.gr

You may also like