Οι ρωμαλέοι έφηβοι ζουν περισσότερα χρόνια

Η μυϊκή ρώμη, κατά την εφηβική ηλικία, αποτελεί δείκτη μακροζωίας. Σουηδοί ερευνητές, που παρακολούθησαν την εξέλιξη της φυσικής κατάστασης ενός εκατομμυρίου εφήβων επί 24 χρόνια, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μικρότερη μυϊκή δύναμη, πιο αδύναμους μυς και λιγότερο «γραμμωμένα» σώματα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποχαιρετήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο σε νεώτερη ηλικία.

Οι ερευνητές, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal, επισημαίνουν ότι το ενισχυμένο μυϊκό σύστημα των νεαρών αγοριών συνήθως συνδέεται με τη γενικότερη καλή φυσική κατάσταση των παιδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μυώδες, ρωμαλέο σώμα είναι αυτό που χαρίζει μακροζωία. Οι έφηβοι που δεν είχαν πολύ μυώδες σώμα εμφάνισαν προβλήματα ανάλογα με αυτά που θα είχαν εάν έπασχαν από παχυσαρκία και υπέρταση.
[quote_right]Το καλογυμνασμένο σώμα, φαίνεται ότι παρέχει ασπίδα προστασίας ακόμα και έναντι της αυτοκτονίας, ενώ διατρέχουν 65% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρό ψυχιατρικό νόσημα.[/quote_right]
Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τόσο οι υπέρβαροι, όσο και οι αδύνατοι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν αυξημένες πιθανότητες θανάτου σε νεαρή ηλικία εφόσον δεν είχαν μυώδες σώμα.

Οι έφηβοι που είχαν μυϊκή δύναμη μεγαλύτερη από το μέσο όρο στην αρχή της μελέτης, αντιθέτως, είχαν κατά 20 έως 35% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Αντιθέτως οι έφηβοι με τη μικρότερη μυϊκή δύναμη είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν προτού κλείσουν στα 55 χρόνια τους.

Πηγή:http://news.kathimerini.gr

You may also like