Οι φίλοι μας τα ζώα

Με αφορμή τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στα ζώα θα ήταν καλό να ρίξουμε μία ματιά στη σχέση μας με αυτά αλλά και τα οφέλη που τα ζώα μας δίνουν απλά επειδή αποτελούν κομμάτι της ζωής μας.
Ξεκινώντας πρέπει να τονίσουμε πως η απόφαση να πάρουμε ένα ζωάκι πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολλή υπευθυνότητα από εμάς τους ίδιους καθώς πέρα από τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και αρκετές υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο ίδιο και αυτά που του παρέχουμε.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως τα κατοικίδια ζώα αλλά και γενικότερα η επαφή μας με τη φύση λειτουργεί ως ένα φυσικό αγχολυτικό καθώς τα ζώα είναι πάντα εκεί χωρίς να μιλάνε και είναι απόλυτα πιστά και ικανοποιημένα μαζί μας απλά με ένα πιάτο φαγητό, με λίγα χάδια και μία βόλτα. Ακόμη μας προσδίδουν μία σταθερή αίσθηση συντροφικότητας και ζεστασιάς στο σπίτι, γνωρίζοντας γενικά πως κάποιος μας περιμένει ότι ώρα και να γυρίσουμε, όσο χάλια διάθεση και αν έχουμε αδιαμαρτύρητα και στωικά.

Για τους γονείς οι οποίοι έχουν κάποιες αναστολές για την απόκτηση ενός ζώου, οι ειδικοί έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η συντήρηση ενός ζώου βοηθά στην καλύτερη κοινωνικοποίηση του παιδιού μας, στην καλύτερη επαφή του με τη φύση και το περιβάλλον, σε κάποιες περιπτώσεις μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης φοβιών αλλά και αυξάνει την καλλιέργεια του αισθήματος υπευθυνότητας.

Από την άλλη όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση καλό είναι να μην βλέπουμε ένα ζώο ως επέκταση του εαυτού μας, ως κομμάτι μέσα από το οποίο θα ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας καθώς πρέπει να σεβόμαστε την προσωπικότητά του, τις δυνατότητές του, τις ανάγκες και το πρόγραμμά του.

Τέλος, τα ζώα δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να αντικαταστήσουν ένα παιδί για αυτό και δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές αγοράζοντάς του ακριβά αξεσουάρ, περιποιήσεις σε σπα και κομμωτήρια τη στιγμή που άλλα παιδιά και ζώα τριγύρω μας λιμοκτονούν.

Αφιερώστε λοιπόν αυτή τη μέρα στον διαφορετικό φίλο-μέλος της οικογένειάς σας και απολαύστε ό,τι αυτό έχει να σας προσφέρει παρεμβαίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο στη φύση του!

You may also like