Οι φεμινίστριες με το μούσι

Από το 2008 που ιδρύθηκαν έχουν βάλει σκοπό τους να ειρωνευτούν κάθε ανδροκρατούμενη συνάθροιση. Πάντοτε οι διαμαρτυρίες τους είναι ειρηνικές. Απλώς σηκώνονται όρθιες, φορούν ένα ψεύτικο μούσι και διαβάζουν ένα ειρωνικό σχόλιο σχετικά με την ανωτερότητα των ανδρών. Η γαλλική φεμινιστική ομάδα La Barbe με έδρα το Παρίσι απασχόλησε και πάλι τα μίντια όταν παρίσφρισε σε μια ομιλία τον Ελευθεροτεκτόνων της Γαλλίας -μια ομάδα που μέχρι πρότινος δεν δεχόταν γυναίκες στις τάξεις της- για να επαναλάβει το ειρηνικό, σατιρικό τελετουργικό της. Το να σηκωθούν δηλαδή τα μέλη της στην μέση της εκδήλωσης, να φορέσουν τα ψεύτικα γένια τους, να συγχαρούν τους άνδρες για την ανωτερότητα τους και να αποχωρήσουν. Τα γένια κάνουν κάποιες από αυτές να φαίνονται αστείες. Κάποιες άλλες μοιάζουν με τον Λένιν με μακριά μαλλιά και φόρεμα. «Καμιά φορά προκαλεί φαγούρα» λέει μια ακτιβίστρια δείχνοντας το ψεύτικο μούσι που κουβαλά στην τσάντα της. Έχω και μια ακόμη με μεγαλύτερο άνοιγμα στο στόμα για να μην με ενοχλεί όταν φωνάζω ή διαβάζω δυνατά» λέει ένα ένθερμο μέλος της ομάδας

Τελικά οι Ελευθεροτέκτονες δεν βρήκαν την διαμαρτυρία της La Barbe τόσο αστεία και σύντομα άρχισαν να σπρώχνουν τα μέλη της ομάδας βίαια έξω από την αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί για μια ομιλία, σπάζοντας σε κάποιες τα γυαλιά και προκαλώντας γρατζουνιές και μελανιές σε άλλες. Μετά από περίπου 100 ειρηνικές διαμαρτυρίες που έχουν στο ενεργητικό του ήταν η πρώτη φορά που μια ενέργεια της La Barbe είχε μια τέτοια βίαιη τροπή.

Η ομάδα είχε απασχολήσει τα μίντια και τον Μάιο στην διάρκεια του Φεστιβάλ των Κανών όταν οι ακτιβίστριες τη La Barbe εμφανίστηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός πως καμία από τις 22 ταινίες που συμμετείχαν στον επίσημο διαγωνισμό δεν ήταν σκηνοθετημένη από γυναίκα.

Για τέτοια και άλλα σεξιστικά ζητήματα διαμαρτύρονται οι γενειοφόρες γαλλίδες που τους αρέσει να τρυπώνουν λαθραία σε ανδροκρατούμενα μίτινγκ και «τερέν». Πώς όμως προέκυψε το μούσι; «Για να διακωμωδήσει όλες τις παλιομοδίτικων ανδρικές συμπεριφορές» εξηγεί η φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και μέλος της La Barbe, Ilana Eliot. Και συνεχίζει: Στα χρόνια της Τρίτης Δημοκρατίας, όλοι οι σημαντικοί άνδρες συνήθιζαν να έχουν μούσι. Αυτό συνέβαινε στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι άνδρες στην Γαλλία». «Τα περισσότερα χάπενινγκ που οργανώνουν οι φεμινιστικές ομάδες αφορούν γυναίκες. Εμείς θέλουμε να εστιάσουμε στους άνδρες γιατί αυτοί είναι το πρόβλημα» θα πει ένα άλλο μέλος της ομάδας.

Πηγή:http://www.marieclaire.gr

You may also like