Οι ψηφοφόροι προτιμούν τις βαθιές φωνές για τους ηγέτες!

Όχι μόνο οι άνδρες αλλά ακόμη και οι γυναίκες προτιμούν οι ηγέτιδες να έχουν βαθιά φωνή, τύπου Μάργκαρετ Θάτσερ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιο ελκυστικές οι πιο βαθιές φωνές

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε μαθήματα φωνητικής ώστε να κατεβάσει τον τόνο της φωνής της προκειμένου να μοιάζει πιο «εξουσιαστική». Είχε λάβει τη συμβουλή – και σωστά όπως απέδειξαν οι έρευνες που ακολούθησαν – ότι το κοινό βρίσκει πιο ελκυστικές τις πιο «αρρενωπές» φωνές.

Μελέτες έχουν πράγματι δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούν οι ηγέτες – οποιουδήποτε φύλου – τόσο στην πολιτική όσο και στις επιχειρήσεις να διαθέτουν βαθιά φωνή.

Η νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι αυτός ο κανόνας ισχύει και σε ό,τι αφορά τις θέσεις ισχύος που παραδοσιακά κατέχουν οι γυναίκες.

Προσομοιώσεις εκλογών

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις εκλογών σχετικά με δύο ηγετικές θέσεις που συνηθίζουν να κατέχουν γυναίκες – αυτή του προέδρου στην Ενωση Γονέων – Δασκάλων στο σχολείο καθώς και τη θέση μέλους στο σχολικό συμβούλιο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι που διεξήγαγαν τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στη δικτυακή επιθεώρηση «Public Library of Science ONE» ζήτησαν από εθελοντές να ακούσουν ζεύγη υποψηφίων που είχαν διαφορετικό τόνο φωνής να λένε τη φράση: «Σας ζητώ να δώσετε σε μένα θετική ψήφο αυτόν τον Νοέμβριο».

Γυναίκες με… αρσενικές φωνές

Όπως προέκυψε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούσαν τις γυναίκες υποψηφίους που είχαν πιο βαθιά, πιο «αρσενική» φωνή.

Σε ό,τι αφορούσε τους άνδρες υποψηφίους, παρότι οι γυναίκες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των πιο υψηλών και πιο χαμηλών φωνών, οι άνδρες εθελοντές έδειξαν να προτιμούν και πάλι τις πιο βαθιές φωνές.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κέισι Κλόφσταντ ανέφερε ότι «συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη μας το πώς η βιολογία μπορεί να επιδράσει στη λήψη αποφάσεων. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο τόνος της φωνής – ένα χαρακτηριστικό της φυσιολογίας μας – επηρεάζει τον τρόπο που επιλέγουμε τους ηγέτες μας».

Πηγή: TO BHMA

You may also like