10 αστικοί μύθοι για την υγεία που καταρρίπτονται…

woman drinkig coffee advΜύθοι με μία δόση επιστημονικά βασισμένης αληθοφάνειας έχουν «στοιχειώσει» κατά κάποιο τρόπο τις ζωές μας, κάποιοι δε εδώ και χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι όλοι εμείς να θεωρούμε ότι είναι αληθινοί, ενώ στην ουσία λίγοι μόνο βρίσκουν έρεισμα στην πραγματικότητα.

Μύθος #1: Ο καφές μπορεί να σε ξεμεθύσει
Στην πραγματικότητα ο καφές δεν κάνει μαγικά. Το μόνο που εν μέρει ισχύει είναι ότι τα συστατικά του μειώνουν για λίγο την επίδραση που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλο και τίποτα παραπάνω.

Μύθος #2: Το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό βλάπτει την όραση
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι μύες του ματιού στο χαμηλό φωτισμό διαστέλλουν την κόρη, ώστε να εισέρχεται περισσότερο φως μέσα στο μάτι. Άρα μπορεί τα μάτια να κουράζονται περισσότερο κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως δεν καταστρέφεται η όρασή μας.

Μύθος #3: Εάν καταπιούμε την τσίχλα θα χρειαστούν επτά χρόνια για να την αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο οργανισμός αποβάλλει την τσίχλα πάρα πολύ γρήγορα.

Μύθος #4: Το κρύο μας αρρωσταίνει
Αυτή είναι μία λανθασμένη αντίληψη. Ο λόγος που αρρωσταίνουμε όταν κάνει κρύο έγκειται στο γεγονός ότι τότε συνηθίζουμε να περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους και να ανταλλάσσουμε ιούς μεταξύ μας (λ.χ. με το φτάρνισμα ή το βήχα). Οι ιοί, λοιπόν, μας αρρωσταίνουν και όχι οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Μύθος #5: Τα τηγανητά και οι σοκολάτες προκαλούν έξαρση της ακμής
Έχει αποδειχθεί ότι η ακμή οφείλεται κυρίως σε ορμονικούς και γενετικούς παράγοντες, και όχι σε εξωτερικούς. Ο εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που εντείνουν το πρόβλημα, όχι αυτοί που το δημιουργούν.

Μύθος #6: Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να βγαίνουν πιο γρήγορα
Το πάχος και η ταχύτητα ανάπτυξης της τρίχας είναι γενετικά προκαθορισμένα. Εμείς νομίζουμε ότι βλέπουμε πιο παχιές τις τρίχες μας, επειδή στο ξύρισμα τις βλέπουμε δίπλα στη λεπτή λεπίδα.

Μύθος #7: Η μακρά χρήση αντισυλληπτικών οδηγεί σε στειρότητα
Το συμπέρασμα ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν στειρότητα δεν έχει αποδειχθεί σε καμία έρευνα μέχρι σήμερα. Το “scientific America” μας ενημερώνει ότι τα αντισυλληπτικά για όσο και να χρησιμοποιούνται δεν προκαλούν στειρότητα.

Μύθος #8: Η κατανάλωση γαλοπούλας μας νυστάζει, διότι περιέχει τρυπτοφάνη
Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Η γαλοπούλα δε διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα φαγητά. Μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, οποιουδήποτε εδέσματος δηλαδή, όλοι νιώθουμε να νυστάζουμε.

Μύθος #9: Η ζάχαρη προκαλεί στα παιδιά υπερδιέγερση
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη προκαλεί πολλά πράγματα στα παιδιά, όχι όμως υπερδιέγερση.

Μύθος #10: Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο ώρες πριν κολυμπήσουμε αφού έχουμε φάει
Οι τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι εάν έχουμε φάει λίγο και κολυμπήσουμε χωρίς να ζοριστούμε και για λίγη διάρκεια και χωρίς ένταση, τότε και μόνο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή: iatropedia.gr

You may also like