Οι 10 γυναίκες σχεδιάστριες που θα μείνουν στην ιστορία της μόδας

Το ταλέντο δεν έχει φύλο… πόσο περισσότερο όσον αφορά στη μόδα.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις δέκα καλύτερες γυναίκες σχεδιάστριες που έχουν αφήσει εποχή, κατά τη γνώμη μας.

από την Ελένη Βάγια….

Coco Chanel

H Coco Chanel ήταν μία από τις πιο διάσημες σχεδιάστριες μόδας τον 20ο αιώνα. Ήταν μία γυναίκα που κυριολεκτικά αυτοδημιουργήθηκε ανοίγοντας αρχικά ένα κατάστημα με καπέλα. Γρήγορα στράφηκε στο χώρο της κατασκευής ενδυμάτων και όχι μόνο, μιας και το 1923 δημιούργησε το άρωμα Chanel No5 που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι από τα πιο δημοφιλή αρώματα. Η Chanel εφηύρε επίσης το μικρό μαύρο φόρεμα, ένα κομμάτι που ακόμα υπάρχει σε κάθε γυναικεία ντουλάπα. Θεωρείται γυναίκα πρότυπο και ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών. Μπορεί να μην ήταν φεμινίστρια αλλά μέσα από τα ρούχα της άλλαξε κατά 180 μοίρες τον τρόπο ντυσίματος και έκφρασης των γυναικών! Αρχικά φορούσε jackets και γραβάτες, απαραιτήτως ανδρικά καπέλα και παντελόνια και έτσι ενέπνευσε αμέτρητες γυναίκες της εποχής να αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν το τι σημαίνει μόδα!

Vivienne Westwood

Η Vivienne Westwood μπορεί να είναι σήμερα 71 χρονών, ωστόσο δε σταματάει να μας εκπλήσσει κάθε σεζόν με το ταλέντο της! Είναι Βρετανίδα σχεδιάστρια και ίσως πρωτοπόρος της punk μόδας. Ξεκίνησε κατασκευάζοντας κοσμήματα και πολύ αργότερα στράφηκε στο σχεδιασμό ρούχων. Η έμπνευσή της ήταν οι μηχανόβιοι, οι φετιχιστές και οι πόρνες. Της άρεσε το πιο άγριο στυλ και αυτό ήταν που τη ξεχώρισε από όλους τους υπόλοιπους σχεδιαστές. Η Vivienne σχεδίασε το νυφικό της Carrie Bradshaw στην ταινία Sex & The City, ένα νυφικό που θεωρήθηκε το πιο εικονικό νυφικό στην ιστορία του σινεμά.

Donna Karan

H σχεδιάστρια Donna Karan γεννήθηκε το 1948 και είναι Αμερικανίδα σχεδιάστρια και δημιουργός των brands Donna Karan και DKNY.Σε συνέντευξή της η Donna Karan, παραδέχτηκε πως επί 40 χρόνια δούλευε ασταμάτητα ακόμα και τις Κυριακές, χωρίς να πηγαίνει καθόλου διακοπές. Αυτό θα πει θέληση! Ξεκίνησε να πουλάει δικά της ρούχα σε ηλικία 14 χρονών!! Το 1985 έφτιαξε τη δική της φίρμα. Από το 2008 είχε μία τεράστια διαμάχη με τον οργανισμό προστασίας ζώων PETA. Την κατηγόρησαν άπειρες φορές για τη γούνα που χρησιμοποιούσε στα ρούχα της. Η Donna Karan υποσχέθηκε αρκετές φορές ότι δε θα ξαναχρησιμοποιήσει, αλλά πάντα έσπαγε την υπόσχεσή της. Παρόλα αυτά το φιλανθρωπικό της έργο είναι σημαντικό και τα ρούχα της, όπως το στενό ζέρσεϊ φόρεμα, έχουν αφήσει ιστορία.

Donatella Versace

H Donatella Versace γεννήθηκε το 1955 και είναι Ιταλίδα σχεδιάστρια που της ανήκει το 20% του οίκου Versace. Η κόρη της Donatella, Allegra κληρονόμησε το 50% του οίκου από τον Gianni Versace,ενώ ο άλλος αδερφός της Donatella, πήρε το 30%. Όταν δολοφονήθηκε ο Gianni η Donatella χάθηκε για κάποιο διάστημα γιατί βρισκόταν σε μεγάλο σοκ. Η κόρη της πέρα από το ποσοστό του οίκου, κληρονόμησε $700 εκατομμύρια που εισέπραξε στα 18α γενέθλιά της. Η Donatella υπήρξε η μεγάλη μούσα του Gianni Versace ο οποίος την ήθελε κοντά του συνεχώς για να του λέει την άποψή της για τα ρούχα του. Μάλιστα έφτιαξε ένα άρωμα προς τιμήν της που κυκλοφόρησε με το όνομα Blonde. Παρόλο που η Donatella ήταν άσος στις Δημόσιες Σχέσεις, αρχικά ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό ρούχων. Ήταν η πρώτη σχεδιάστρια όμως, που χρησιμοποίησε διάσημες γυναίκες στις διαφημιστικές της καμπάνιες-όπως η Μαντόνα, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Ντέμι Μουρ και πολλές άλλες. Η Donatella όμως δεν έμεινε μόνο στην επέκταση του οίκου Versace στην Αμερική. Έκανε διάσημο τον οίκο σε όλο τον κόσμο, ίδρυσε νέα brands στην Αυστραλία και έφτιαξε υπερπολυτελή ξενοδοχεία στο Ντουμπάι.

Betsey Johnson

H Betsey Johnson γεννήθηκε το 1942 στην Αμερική και είναι η σχεδιάστρια που έχει γίνει γνωστή για τα χρωματιστά και λίγο ‘τρελά’ ρούχα της! Το 1970 που ανέλαβε να σχεδιάσει για τον οίκο Alley Cat, πούλησε ρούχα αξίας $5 εκατομμυρίων!! Το 2002 μπήκε και αυτή στο Fashion Walk of Fame. Την ίδια χρονιά διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο, αλλά η δημοφιλής σχεδιάστρια πάλεψε και νίκησε!!
Όταν τη ρώτησαν κάποια στιγμή να περιγράψει το στυλ των ρούχων της αυτή είπε…”Πάρε ένα κορμάκι και πρόσθεσε μία φούστα!”. Aυτό αρκεί!

Stella McCartney

H Stella McCartney μπορεί να είναι σχετικά νέα σχεδιάστρια (42 χρονών), αλλά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της μόδας και η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της οικολογικής μόδας!! Σε ηλικία 13 ετών η Stella, σχεδίασε το πρώτο της τζάκετ. 3 χρόνια αργότερα μαθήτεψε δίπλα στον Christian Lacroix, ενώ αργότερα δούλεψε στον οίκο Chloe. H Stella δε χρησιμοποίησε ποτέ στα σχέδιά της, γούνα, δέρμα, μαλλί, μετάξι και οτιδήποτε άλλο προέρχεται από ζώα. Αυτή τη στιγμή η Stella έχει 17 καταστήματα και πουλάει ρούχα της σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2010 ξεκίνησε και συλλογή για νεογέννητα και παιδάκια μέχρι 12 ετών! Το 2010 ανακοινώθηκε πως η Stella McCartney σε συνεργασία με την Adidas, θα σχεδιάσει όλα τα ρούχα των Ολυμπιακών και Παρaολυμπιακών Αγώνων για το 2012, στο Λονδίνο.

Carolina Herrera

Η Carolina Herrera γεννήθηκε το 1939 και είναι Αμερικανίδα σχεδιάστρια που ίδρυσε τον οίκο της το 1980! Μία από τις φανατικότερες πελάτισσες της ήταν η Jacqueline Kennedy Onassis. Έγινε γνωστή για τα υπέροχα νυφικά της. Η ίδια έχει λανσάρει 10 αρώματα ενώ το νυφικό που φόρεσε η Kristen Stewart στην ταινία Twilight ήταν δικό της σχέδιο. H Carolina έχει ψηφιστεί, και η ίδια, πολλές φορές ως μία από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες στον κόσμο.

 

Ann Sui

Η Αnna Sui γεννήθηκε το 1964 και είναι Αμερικανίδα σχεδιάστρια. Έγινε γνωστή για τα ιδιαίτερα σχέδιά της στα οποία χρησιμοποιεί ιστορκά στοιχεία και στοιχεία επηρεασμένα από διάφορες κουλτούρες. Το περιοδικό Time την ονόμασε μία από τους 5 καλύτερους σχεδιαστές της δεκαετίας. Έχει κερδίσει άπειρα βραβεία και η περιουσία της ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

 

Sonia Rykiel

H Sonia Rykiel μετράει πάνω από 30 χρόνια στο χώρο της μόδας και έγινε γνωστή από τα υπέροχα πουλόβερ που σχεδίαζε. Το μότο της ήταν να μάθουν οι γυναίκες να ακούν το ένστικτό τους πάνω στη μόδα και να δημιουργούν δική τους μόδα, χωρίς απαραίτητα να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των σχεδιαστών. Πέρα από τη μόδα η άλλη μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή βιβλίων. Από το 1979 έχει γράψει συνολικά 9 βιβλία!

 

Vera Wang

H Vera Wang γεννήθηκε το 1949 και είναι Αμερικανίδα σχεδιάστρια, η οποία έγινε γνωστή από τα υπέροχα νυφικά της! Αρχικά όμως η Vera Wang είχε άλλα σχέδια για τη ζωή της. Ξεκίνησε καλλιτεχνικό πατινάζ στα 6 της και έγινε επαγγελματίας! Όταν απέτυχε να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα αποφάσισε να παρατήσει την καριέρα της στον πάγο.. και να ασχοληθεί με τη μόδα. Αρχικά έγινε συντάκτρια μόδας στη Vogue όπου παρέμεινε για 17 χρόνια! Αργότερα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα. Έφτιαξε νυφικά για διάσημες γυναίκες όπως Chelsea Clinton, Alicia Keys, Mariah Carey, Victoria Beckham, Jennifer Lopez, Kate Hudson και Kim Kardashian. Έχει σχεδιάσει ρούχα για πολλούς αθλητές Καλλιτεχνικού πατινάζ, και γι’αυτό μπήκε στη λίστα του U.S. Figure Skating Hall of Fame.
Ελένη Βάγια

You may also like