Οι 2 εκθέσεις που πρέπει να επισκεφτείτε σε Παρίσι και Λονδίνο…

Παρίσι ή Λονδίνο; Αν ταξιδέψετε σε μία από τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτό το καλοκαίρι θα έχετε να την ευκαιρία να επισκεφτείτε δύο από τις σπουδαιότερες εκθέσεις ζωγραφικής των τελευταίων χρόνων.  Στο Παρίσι γίνεται ένα υπέροχο αφιέρωμα στον  Eugène Delacroix  , ενώ στην βρετανική πρωτεύουσα παρουσιάζονται κάποια από τα πιο σημαντικά έργα του Ισπανού καλλιτέχνη, Pablo Picasso.

Αφιερωμένη στο γίγαντα της Γαλλικής ζωγραφικής είναι η έκθεση που οργανώνει το μουσείο του Λούβρου, η πρώτη μεγάλη αναδρομική αφιερωμένη στον Eugène Delacroix από το 1963, όταν το μουσείο γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του θανάτου του. Σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο διοργανώνει την ιστορική αυτή έκθεση που περιλαμβάνει περίπου 180 έργα -κυρίως πίνακες ζωγραφικής- ως φόρο τιμής σε ολόκληρη την καριέρα του.

Προσωπικότητα ολκής ο Ντελακρουά ήταν συγγραφέας, ζωγράφος και εικονογράφος, ένας καλλιεργημένος, διάσημος και φημισμένος για τη δουλειά του καλλιτέχνης αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Η έκθεση ακολουθεί εξερευνητικά την πορεία του από τα Σαλόνια της δεκαετίας του 1820 μέχρι τις τελικές, λιγότερο γνωστές και μυστηριώδεις θρησκευτικές απεικονίσεις και τα τοπία του, το ατομικό ιδίωμα που ανέπτυξε μέσα στην πολύπλευρη καριέρα του.

Ο Ευγένιος Ντελακρουά γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1798 κοντά στο Παρίσι και ήταν το τέταρτο παιδί του Σαρλ Ντελακρουά, υπουργού Εξωτερικών του Διευθυντηρίου αν και εικάζεται ότι ο πραγματικός του πατέρας ήταν ο Ταλλεϋράνδος, διάσημος διπλωμάτης στον οποίο ο Ευγένιος έμοιαζε στην εμφάνιση και το χαρακτήρα.

Η Tate Modern ετοιμάζεται για μια blockbuster έκθεση του Pablo Picasso από την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του, συγκεκριμένα μία μόνο χρονιά, το 1932. Περίπου εκατό έργα, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά, αλλά και αρχειακό υλικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στην Tate Modern για τον καλλιτέχνη, που υπόσχεται ότι θα τον δούμε όπως ποτέ προηγουμένως. Highlights: οι τρεις κορυφαίοι πίνακες του που απεικονίζουν τη νεαρή ερωμένη του Marie-Thérèse Walter, τους οποίους ζωγράφισε με λίγες μέρες διαφορά, το 1932, χρονιά που την γνώρισε. (έως 23/7)

Pablo Picasso, Nude in a Black Armchair, 1932, Oil paint on canvas, Private Collection, USA © Succession Picasso/DACS London, 2017 Πηγή: www.lifo.gr

Στο Λονδίνο, οι επιμελητές της έκθεσης κατόρθωσαν -συνεργαζόμενοι και με το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι- να συγκεντρώσουν κάποια από τα σπουδαιότερα έργα του και να τα παρουσιάσουν μέσα από το πρίσμα των σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την ζωή του κατά το έτος 1932.   Τη χρονιά εκείνη ο Ισπανός βιρτουόζος του χρωστήρα είχε μόλις συμπληρώσει τα 50 έτη ζωής. Βρισκόταν στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του και έχαιρε απόλυτης αναγνώρισης, όχι μόνο από τον κόσμο της τέχνης.     Ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα των ρώσικων μπαλέτων του Ντιαγκίλεφ, Όλγα Κόκλοβα, και είχαν έναν γιο, τον 11χρονο Πάολο.   Ταυτόχρονα όμως ζούσε ένα φλογερό ειδύλλιο με τη μόλις 22 ετών Marie-Thérèse Walter, η οποία έμελλε αργότερα να γεννήσει την πρώτη κόρη του, τη Μάγια.   Καθώς η εξωσυζυγική του σχέση ήταν κρυφή, ο Πικάσο καλούνταν να τηρήσει εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δύο παράλληλων βίων που διήγε.

Οι διαφορετικές πτυχές της ζωής του, από τη μία η στοργική τρυφερότητα της οικογενειακής ζωής και από την άλλη το έντονο πάθος με την ερωμένη του, αντανακλώνται και στους πίνακές του.

Η εμβληματική τριπλέτα των έργων Γυμνό, Πράσινα Φύλλα και Προτομή, Γυμνό σε Μαύρη Πολυθρόνα και Ο Καθρέπτης, που θεωρούνται ευρέως ως κορυφαία έργα του Πικάσο την περίοδο του Μεσοπολέμου, απέπνεαν έναν ερωτισμό τόσο έντονο ώστε να γίνει εμφανής πια η επίδραση μιας μυστικής γυναίκας στην ζωή του.   Έπειτα από 85 χρόνια, τα τρία αυτά έργα θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά ξανά στην έκθεση της Tate Modern. (έως 9/9)

You may also like