Οι 3 βιταμίνες άκρως απαραίτητες για το καλοκαίρι

                Το καλοκαίρι οι διατροφικές… αμαρτίες είναι λίγο πιο θελκτικές, καθώς δεν έχουμε την αγωνία του να αρρωστήσουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, μία σωστή διατροφή μας προστατεύει από τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία. Ποιο είναι λοιπόν το… top 3 των βιταμινών που είναι άκρως απαραίτητες για τους ζεστούς μήνες του χρόνου;

01 Βιταμίνη Α. Πολλές έρευνες έχουν συμπεράνει πως η βιταμίνη Α μας προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Επίσης βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος που αυτό χρειάζεται με την έκθεση στον ήλιο, οπότε και μπορούμε να απολαύσουμε τον καλοκαιρινό ήλιο καθώς προστατευόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία του. Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως η βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όταν τα συμπληρώματα διατροφής που την περιέχουν συνδυάζονται με τα εξής σκευάσματα…

α Αντισυλληπτικά χάπια
β Αντιπηκτικά αίματος (πχ Sintrom, Pradaxa ή Xarelto)
γ Ισοτρετινοΐνη και τρετινοΐνη (περιέχονται στα περισσότερα από στόματος φάρμακα εναντίον της ακμής)
δ Βηξαροτένιο (αντινεοπλασματική κι ανοσοκατασταλτική δραστική ουσία)
ε Χολεστυραμίνη (για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, π.χ. Vasosan)

… οπότε σε περιπτώσεις που λαμβάνει κάποιος μία τέτοια αγωγή καλό είναι πρώτα να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό ή το φαρμακοποιό του.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α; Από πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο kale, κίτρινες πιπεριές, ακτινίδιο και φράουλες.

02 Βιταμίνη C. Όταν η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη, όπως συνηθίζεται το καλοκαίρι, τότε είναι καλό να εξοπλίζουμε το σώμα μας με αρκετή βιταμίνη C – προφανώς η θαυματουργή βιταμίνη δεν είναι μόνο για να αποφεύγουμε χειμερινές ιώσεις! Το ασκορβικό οξύ της είναι εκείνο που εξισορροπεί τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, ενώ παράλληλα μας προστατεύει από ηλίαση κι εξανθήματα. Ακόμη, η βιταμίνη C ανακουφίζει από συμπτώματα εποχιακών αλλεργιών, καθώς έχει αντισταμινική δράση και ασφαλώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Μπορούμε να επωφεληθούμε αν φροντίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να καταναλώνουμε ντομάτες μούρα και μπρόκολο.

03 Βιταμίνη Ε. Όπως η βιταμίνη Α, έτσι και η Ε προστατεύει το δέρμα από αλλοιώσεις που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αυξηθεί η σωματική μας αντοχή και να ενδυναμωθούν οι μύες μας. Είναι μάλιστα σχεδόν απαραίτητη αν το καλοκαίρι αφιερώνουμε χρόνο σε δραστηριότητες κάτω από τον ήλιο. Πού μπορούμε να τη βρούμε; Σε ξηρούς καρπούς, μαγειρεμένο σπανάκι, κόκκινο κρέας και ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά.

Αν το χειμώνα η σωστή πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη για να μας θωρακίζει από ασθένειες, τότε το καλοκαίρι έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να διατηρήσουμε αυτό το τείχος προστασίας!

You may also like