Ολλανδία: Βασιλιάς μετά από 123 χρόνια!

Dutch King Willem-Alexander and his wife Queen Maxima walk after attending a religious ceremony at the Nieuwe Kerk church in AmsterdamΗ παράδοση του να ηγείται γυναίκα της Ολλανδίας “έσπασε” για πρώτη φορά από το 1890. Ο πρίγκιπας διάδοχος Βίλχεμ-Αλεξάντερ,πρίγκιπα της Οράγγης, είναι από χθες το πρωί ο νέος βασιλιάς της χώρας, μετά την υπογραφή από την μητέρα του της Πράξης Παραίτησής της, όπως όριζε το Σύνταγμα.

Είναι ο νεότερος γαλαζοαίματος ηγέτης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότεροι ξεπερνούν τα 70 και ίσως αυτός με το πιο “ένδοξο” παρελθόν!
Ας σταθούμε αρχικά όμως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1890, έπειτα από μια αντιβασίλισσα και τρεις βασίλισσες, ένας άνδρας καλείται να ανέβει στο θρόνο…

Η δύσκολη εφηβεία…
Μεγαλύτερος από τρία αδέλφια, ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ έδειξε από την πιο νεαρή ηλικία ένα δύσκολο χαρακτήρα. Δυσφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόταν μονίμως κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας, θα πετάξει χιονόμπαλες στους δημοσιογράφους κατά τις διακοπές του στην Αυστρία και μετά, σε ηλικία 11 ετών, θα καλέσει τους ολλανδούς δημοσιογράφους «να αδειάσουν τη γωνιά» στο τέλος μιας φωτογράφησης.

Στην ίδια ηλικία, ο ίδιος και οι αδελφοί του διασκεδάζουν πετώντας με λαστιχάκια μικρά μπαλάκια από αλουμινόχαρτο σε μια επίσημη παρέλαση με την ευκαιρία της Γιορτής της Βασίλισσας, η οποία αποτελεί εθνική γιορτή.

Περνάει στη συνέχεια μια δύσκολη εφηβεία και οι γονείς του, η βασίλισσα Βεατρίκη και ο πρίγκιπας Κλάους, τον στέλνουν να τελειώσει τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην Ουαλία. Αποκτά τότε την εικόνα ενός γλεντζέ, ο οποίος αστειεύεται λέγοντας ότι θα άφηνε ευχαρίστως το θρόνο στον αδελφό του.

Ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ θα επονομαστεί μάλιστα «Πρίγκιπας Πιλς», από τα λίτρα της μπύρας που κατέβαζε σε φοιτητικές βραδιές στη διάρκεια των σπουδών του στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν (δυτική Ολλανδία), τις οποίες άρχισε το 1987, μετά τη στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο πρίγκιπας είχε ανέκαθεν πάθος για τα σπορ: παίζει τένις, γκολφ, κάνει ιστιοπλοΐα και, όπως σχεδόν όλοι οι Ολλανδοί, πατινάζ επί πάγου. Το 1986 ολοκλήρωσε μια θρυλική κούρσα πατινάζ 200 χιλιομέτρων στη βόρεια Ολλανδία.

19426

Σκάνδαλο Νο1:Γάμος με την κόρη ενός χουντικού από την Αργεντινή

Η συνάντησή τους με την Μάξιμα, το 1999, και ο γάμος τους από έρωτα, ο οποίος παραλίγο να ματαιωθεί εξαιτίας της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στη συμμετοχή του πατέρα της, καταλήγουν να τον καταστήσουν δημοφιλή.Ο πατέρας της Μάξιμα, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός κατά τη δικτατορία στην Αργεντινή, δεν είχε πάρει την άδεια να παραστεί στο γάμο της κόρης του και δεν ήταν παρών στην ενθρόνιση του.  Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο Βιλχεμ-Αλεξάντερ είναι «ευφυής, τρυφερός, δυνατός, έχει τα πόδια του στη γη».Έουν αποκτήσει τρία παιδιά: την πριγκίπισσα διάδοχο Καταρίνα-Αμαλία, 9 ετών, την Αλέξια, 7 ετών, και την Αριάν, 6 ετών.

Princess Beatrix (L), her grand daughter

Πιστεύεται πως βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και πως είναι πιο προοδευτικός από τη μητέρα του. Ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ διαβεβαίωσε εξάλλου σε συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε πριν από την ενθρόνισή του, ότι θέλει να είναι ένας «βασιλιάς του 21ου αιώνα» και όχι ένας «φετιχιστής του πρωτοκόλλου».

Σκάνδαλο Νο2 : Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Μοζαμβίκη

Το 2009, πούλησε μια πολυτελή κατοικία διακοπών υπό κατασκευή σε παραλία της Μοζαμβίκης υπό την πίεση μιας εχθρικής κοινής γνώμης. Το έργο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ιδίως επειδή οι κατασκευαστές ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ υπήρξαν υπόνοιες ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του διέθεσαν τα κεφάλαια για την επένδυση δεν ήταν διαφανής.

Πλέον διαθέτουν  ένα πολυτελές συγκρότημα τριών κατοικιών με πισίνα, αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ,  στο Κρανίδι.

 

Πηγή:http://www.kathimerini.gr 

You may also like