Ολυμπία, Μύθος και Αγώνες, από την Ελλάδα στο Βερολίνο

Λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, περισσότερες από 500 ελληνικές αρχαιότητες, που σχετίζονται με τον μύθο, τη λατρεία και φυσικά τους αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας, θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο για να εκτεθούν πλάι σε εκθέματα από μουσεία της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», που θα φιλοξενηθεί σε μια έκταση 3.500 τ.μ. στο Μουσείο Martin-Gropius-Bau από τις 31 Αυγούστου έως τις 7 Ιανουαρίου, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και τελεί υπό την αιγίδα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck.

Αγγεία με παραστάσεις αθλητών, αρχαίοι δίσκοι, αλτήρες και άλλα όργανα, αγάλματα, νομίσματα, εκμαγεία του αετώματος του ναού του Διός και της Νίκης του Παιωνίου και άλλα αρχαία αντικείμενα, καθώς και ψηφιακές αναπαραστάσεις, συνθέτουν το μοναδικό αφιέρωμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα περιλαμβάνει ευρήματα ανασκαφών των τελευταίων 140 χρόνων – ανάμεσά τους, αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ εκτός των ελληνικών συνόρων . Οι ενότητες θα περιστρέφονται γύρω από τα αρχαία ιερά της Ολυμπίας, τη συμβολή των Αγώνων στη γέννηση της ελληνικής ταυτότητας, τη σχέση του αθλητισμού με τη θρησκευτική λατρεία και την πρόοδο της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή, από το 1870 μέχρι της μέρες μας. Την έκθεση θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και το ελληνικό κοινό, αφού ως τελικός προορισμός της έχει οριστεί η Αθήνα.[quote_right] Η έκθεση θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Αθλητικό και Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στην Ντόχα, από τον Μάρτιο του 2013.[/quote_right]

Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το Κατάρ, που διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, δέχθηκε να αποτελέσει τον κύριο χρηματοδότη της έκθεσης –όταν το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού δήλωσε αδυναμία να καλύψει τα έξοδα– με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει την εύνοια της Ολυμπιακής Επιτροπής. Γερμανοί πανεπιστημιακοί, που σχεδίαζαν να συμπληρώσουν το ιστορικό σκέλος της διοργάνωσης με μία ενότητα για τους σύγχρονους Αγώνες, θίγοντας «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως το ντόπινγκ και ο αθλητισμός σε απολυταρχικά καθεστώτα, εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Διεύθυνση Μουσείων του Εμιράτου θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το περιεχόμενο της έκθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως τελικά η ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς δεν θα παρουσιαστεί στο Martin-Gropius-Bau, με το επιχείρημα πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία της. Θα είναι, ωστόσο, έτοιμη πριν από τη μεταφορά του αφιερώματος στην Ντόχα και την Αθήνα.

Η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» θα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 εκθέματα, τα 565 εκ των οποίων θα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Συμμετέχουν, επίσης, η Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, το Μουσείο του Λούβρου και οι αρχαιολογικές συλλογές της Δρέσδης και του Μονάχου.

Πηγή:http://news.kathimerini.gr

You may also like