Ουρανοξύστης κατοικιών από τους UN Studio στη Σιγκαπούρη, από την Ιωάννα Χαλάτση

02 

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*
Τα τελευταία χρόνια στις ασιατικές πόλεις, οι πολυώροφες κατοικίες-πύργοι έχουν αρχίσει να αναπαράγονται μαζικά, ως ένα νέο πρότυπο κατοίκησης. Οι σύγχρονοι πύργοι-κατοικίες προβάλλουν μία νέα αισθητική και μορφολογική πρόταση, ενσωματώνοντας άνετους χώρους και κήπους στο πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο.

Ο Ουρανοξύστης Ardmore Residence της αρχιτεκτονικής ομάδας UN Studio, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Σιγκαπούρη, αποτέλεσε για πολλούς μια ανατροπή στο χώρο του σύγχρονου σχεδιασμού διαμερισμάτων.

Πρόκειται για ένα πύργο κατοικιών 36 ορόφων, που ξεχωρίζει για τον οργανικό (σχεδόν γλυπτικό) χειρισμό των επιφανειών του. Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Benvan Berkel έθεσε ως πρωταρχικά στοιχεία σχεδιασμού το φυσικό φωτισμό, καθώς και την εξασφάλιση απρόσκοπτης θέας για τα διαμερίσματα.

06

Ο πύργος Ardmore Residence βρίσκεται κοντά στην εμπορική περιοχή Orchard Road της πολης  και σχεδιάστηκε  με σκοπό να φιλοξενήσει συνολικά 58 σπίτια.Η πανοραμική θέα προς το αστικό τοπίο της με τις πράσινες εκτάσεις των προαστίων της διευκολύνεται μέσα από μεγάλα ανοίγματα και τα εξώστες διπλού ύψους.
03 04
Καμπυλόμορφα στοιχεία, που αναπαράγουν οργανικές μορφές της φύσης, εμπλουτίζονται από κυρτές γυάλινες επιφάνειες. Οι εσωτερικοί χώροι συγχωνεύονται οπτικά με τους εξωτερικούς εξώστες, ενώ παράλληλα προσφέρουν εκτεταμένη θέα στο αστικό τοπίο.
08
Η περίτεχνη πρόσοψη, είναι πιθανό σε πολλούς σύγχρονους αρχιτέκτονες να φέρνει… “αναμνήσεις από Gaudi”, καθώς συντίθεται μέσα από καμπύλες γραμμές και κοίλες επιφάνειες. Ωστόσο, τα διαμερίσματα του Ardmore Residence ενσαρκώνουν την ιδέα ενός “ζωντανού τοπίου”, που επανακαθορίζεται με τρόπο δυναμικό και ενιαίο μέσα από τη λειτουργικότητα, την ευελιξία και τη διαφάνεια.

09
*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like