Ο …“ακριβός” κύριος Calatrava, από την Ιωάννα Χαλάτση

02

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Τον τελευταίο καιρό, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν εκτενή λόγο για τις τεράστιες υπερβάσεις κόστους του Santiago Calatrava, ενώ δεν διστάζουν να υποδείξουν ακόμα και προβληματικές κατασκευές του γνωστού Ισπανού μηχανικού.

Οι υπερβάσεις του κόστους και τα προβλήματα λειτουργικότητας φαίνεται πως συναντώνται  σε αρκετές πόλεις: Βαλένθια, Βενετία, Οβιέδο και Νέα Υόρκη κατηγορούν τον Calatrava για τη μη αποτελεσματικότητα των έργων του.

03

Ιδιαίτερα στη Βαλένθια, που αποτελεί και τόπο καταγωγής του Ισπανού μηχανικού, το κόστος για την “Πόλη των Επιστημών και των Τεχνολογιών” εκτοξεύθηκε από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού στο 1,2 δισ. Ευρώ. Παράλληλα, στο PalaudesArts, το υπεροβολικό κόστος συντήρησης καθιστά αδύνατη την επιδιόρθωση των φθορών που έχουν παρουσιαστεί στην κεραμική επίστρωση του κτιρίου. Οι τοπικές αρχές της Βαλένθια φαίνονται απρόθυμες να πληρώσουν τις εργασίες επισκευής, “στέλνοντας”, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, “το λογαριασμό στον Calatrava”…

04

Στη Βενετία, ο Ισπανός μηχανικός εγκαλείται από τις αρχές, όχι λόγω της μη αισθητικής συνύπαρξης της γέφυρας που δημιούργησε, αλλά λόγω της εκτόξευσης του κόστους του έργου από 4 εκατ. ευρώ στα…10!

05

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θα μου επιτρέψετε μια καθαρά προσωπική τοποθέτηση επί του θέματος, ως “γειτόνισσα” με τη γέφυρα του Calatravaεπί της Μεσογείων: ναι, θεωρείται από πολλούς ένα άρτιο αισθητικά έργο, ωστόσο δύσκολα μπορεί να βρει κανείς λογική εξήγηση για το κόστος της, που ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ! Κι αυτό… είναι ένα καθαρά ενδεικτικό στοιχείο.

06

Το ελληνικό κράτος θεώρησε καταλληλότερο να αναλάβει την ανακατασκευή του ΟΑΚΑ ο Ισπανός πολιτικός μηχανικός και όχι κάποιος Έλληνας αρχιτέκτονας, δεδομένου ότι ο Calatravaτυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, ακολουθώντας συνειδητά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη. Και κάπως έτσι, κεντρικό ρόλο στην αισθητική αναδιαμόρφωση της Αθήνας διαδραμάτισε ένας χαρισματικόςάνθρωπος, που ωστόσο εκτόξευσε το κόστος 127 φορές πιο πάνω!

07

Τα δημοσιεύματα όλο και πληθαίνουν, ενώ πραγματική εντύπωση προκαλεί ότι ακόμα και στη Wikipedia, στο λήμμα με το όνομά του αναγράφονται οι αντιδράσεις των πόλεων για τα έργα του Santiago Calatrava. Με την έννοια αυτή, αξίζει να επισημανθεί πως θα ήταν άδικο να κριθούν αρνητικά  ή ακόμα και να αμφισβητηθούν οι δεξιότητες του Ισπανού μηχανικού, δεδομένου ότι τα εν λόγω έργα τού ζητήθηκαν (και σαφώς δεν τα επέβαλε ο ίδιος), και υλοποιήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε τοπικών υπευθύνων.

08

 

*H  Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like