Ο αξεπέραστος Mr. Darcy!

images (2)Το βιβλίο της Jane Austen «Περηφάνια και Προκατάληψη» έγινε 200 ετών, μαζί του και ο αγαπημένος μας Mr. Darcy.  Ένας λογοτεχνικός ήρωας που αποτελεί φαντασίωση για πολλές γυναίκες. Αν και είναι άκαμπτος και σκληρός, είναι παράλληλα ηθικός και με αξίες. Κάθε γυναίκα που έχει δει τις ταινίες ή έχει διαβάσει το βιβλίο θα μπορούσε να παραδοθεί άνευ όρων στον Mr. Darcy.  Είναι γοητευτικός αλλά απόμακρος, σε σημείο που μπορεί να γίνει αντιπαθής, όμως όλα αυτά είναι μία ασπίδα για να προστατευτεί ο ίδιος από τα συναισθήματα του.

Ο χαρακτήρας αυτός είναι ένας υπέροχος και πολύπλοκος άνθρωπος που μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, που η κάθε κίνηση και το κάθε βλέμμα σήμαιναν κάτι. Όταν δίνει το χέρι του στην Elisabeth για να ανέβει στην άμαξα , παλεύει με τον εαυτό του, από την λαχτάρα του για εκείνη και την ηθική της εποχής του. Τα λόγια του όταν της λέει πως νιώθει έχουν βάρος και ουσία. Είναι ο άντρας εκείνος που μέσα από τις πράξεις τους αποδεικνύει την αγάπη και τον έρωτα του,  που καταφέρνει να εκφράσει με πολύ κόπο, αλλά το κάνει και δεν κρύβεται πίσω από παιχνίδια για παιδιά.

images (1)

Αλήθεια, θυμάστε τη σκηνή όταν της λέει ότι την αγαπάει; Είναι μαγική, η φωνή του ηθοποιού που καταφέρνει να αποδώσει τελεία τη λαχτάρα του απόλυτα ερωτευμένου ανθρώπου που μπροστά στη θέα της αγαπημένης του, χάνει τις άμυνες του και δεν φοβάται να πληγωθεί.  Υπάρχει άραγε έστω και ένας Mr. Darcy εκεί έξω; Δηλαδή κάποιος που θα τολμήσει να παραδεχτεί πως νιώθει και θα κάνει ό, τι μπορεί για να εκείνη που αγαπάει.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι, 200 χρόνια μετά, πολλές γυναίκες αναζητούν ένα τέτοιου είδους άντρα. Έναν άντρα που θα είναι ειλικρινής, προστατευτικός , ευαίσθητος και που δεν θα φοβάται να αγαπήσει ακόμα και όταν όλα γύρω του λένε ότι αυτή που επέλεξε μπορεί να είναι ο λάθος άνθρωπος για εκείνον. Αλλά εκείνος θα τολμήσει να είναι μαζί της γιατί δεν είναι διατιθέμενος να προδώσει τα συναισθήματα του,  και πάει ενάντια σε όλα για την αγάπη του.

pride-and-prejudice-pride-and-prejudice-2005-17957488-1024-768Ξέρω πόσο ρομαντικά και ουτοπικά μπορεί να  ακούγονται όλα αυτά, αλλά μάλλον αυτό είναι που λείπει από την εποχή μας, ο ρομαντισμός, η τόλμη για να παλέψουμε γι’αυτό που θέλουμε… Ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να θυμηθούμε ότι δεν ζούμε για τους άλλους, αλλά για εμάς και για αυτό πρέπει να κάνουμε τη δική μας ζωή όπως τη θέλουμε έστω και αν είναι λάθος, θα είναι σωστό μέσα μας.

Δείτε ξανά τις ταινίες, όποια εκδοχή προτιμάτε, ή διαβάστε το βιβλίο και «ταξιδέψτε» με τους ήρωες!   Δεν είναι τυχαίο ότι δύο αιώνες μετά,  συνεχίζει να είναι best seller  και ο Mr. Darcy να είναι πρώτος –από την πλευρά των γυναικών -ως παράδειγμα προς μίμηση για τους άνδρες.

[vsw id=”BJX5_rj2lZg” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

You may also like