Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;

man cleaning homeO Kennan Scott είναι ένας 34χρονος σύζυγος και μπαμπάς ενός ζωηρού, τρίχρονου αγοριού, που ζει στο Oakland της California. Καθημερινά σηκώνεται στις 5.20. Μέχρι τις 9, οπότε και πιάνει δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο, σιδερώνει τα ρούχα του γιου του, βγάζει βόλτα και ταϊζει το σκύλο, αφήνει τη γυναίκα του στη δουλειά, παίζει με το γιο του στην παιδική χαρά μέχρι να ανοίξει ο παιδικός σταθμός, πηγαίνει και πάλι στη δουλειά της γυναίκας του για να αφήσει το αυτοκίνητο και παίρνει το λεωφορείο για να πάει στο γραφείο του στην πόλη. Μετά τη δουλειά, με τη σύζυγό του Karen μοιράζονται τις υπόλοιπες εργασίες της ημέρας: φροντίδα του σκύλου, προετοιμασία του δείπνου και κυρίως παιχνίδι με τον μικρό, μπάνιο και προετοιμασία του για ύπνο.

Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Missouri at Columbia δείχνει ότι αυτό ακριβώς το μοίρασμα των καθηκόντων στο σπίτι είναι δημιουργεί πιο ευτυχισμένα ζευγάρια.

Ο Adam Galovan, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Missouri, στο τμήμα Ανθρώπινης Εξέλιξης και Οικογενειακών Σπουδών, μελέτησε σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια Brigham Young και το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Utah, 160 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια σε σχέση με το πώς μοιράζονται το νοικοκυριό και τα γονεϊκά τους καθήκοντα και πώς αυτό επηρεάζει τις μεταξύ τους σχέσεις. Τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο περίπου πέντε χρόνια και όλα είχαν ένα παιδί κάτω των 5 ετών.

bearded man kissing babyΌπως αναφέρει ο Galovan σε ένα σχετικό δελτίο τύπου, « όσο περισσότερο οι γυναίκες σύζυγοι αντιλαμβάνονταν ότι οι άνδρες τους συμμετείχαν στην καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας, τόσο καλύτερες ήταν οι σχέσεις και για τους δύο συζύγους». Όπως προσθέτει ο επιστήμονας, «στην έρευνά μας οι γυναίκες συνέδεαν το πατρικό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή των συζύγων τους στις δουλειές του νοικοκυριού. Το να ασχολούνται με το σπίτι και τα παιδιά είναι δύο σημαντικοί τρόποι για τους άνδρες να επικοινωνήσουν με τις γυναίκες τους και αυτή η σύνδεση σχετίζεται με καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια».

Ο… σούπερ μπαμπάς Scott υπερθεματίζει
«Ακόμη και λίγο στρες να μπορέσεις να διώξεις από πάνω σου είναι ένα δώρο. Δεν έχει σημασία σε ποιο τομέα. Κάνε αυτό που κάνεις καλύτερα. Είναι να βάλεις ηλεκτρική σκούπα; Είναι να επιβλέπεις το παιδί όταν η μαμά κάνει κάτι άλλο; Κάντο, είναι σημαντικό. Οι άντρες δεν είναι πάντα οι καλύτεροι στις δουλειές του σπιτιού αλλά είναι καλοί στο να εκτελούν κάτι που τους έχει ζητηθεί. Θεωρήστε τη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνετε ως μία λίστα που έχετε πάρει να κάνετε».

Πηγή: Journal of Family Issues

You may also like