Ο Γιάννης Βαρουφάκης “επιστρέφει” μέσω του Vice Greece

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου “Adults in the Room”, και την παρουσίαση του κινήματος DiEM25 στην Αθήνα, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Managing Editor του VICE, συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και συζήτησαν στα γραφεία του DiEM25 στο κέντρο της Αθήνας για όσα του καταλογίζονται, τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τα λάθη της θητείας του.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να ήταν -αρχικά- από τα πιο αγαπητά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνέχεια -λόγω κινήσεων και δηλώσεων- απομακρύνθηκε και η στάση του ελληνικού λαού άλλαξε απέναντί του. Ωστόσο, οι σπάνιες εμφανίσεις του και οι δηλώσεις του προκαλούν απίστευτο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικό καθηγητή πανεπιστημίου, που έχει εμπνεύσει χιλιάδες φοιτητές και τους έχει καθηλώσει κατά τη διάρκεια των ομιλιών του.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μερικά αποσπάσματα, αν και θα σας πρότεινα να δείτε το επεισόδιο για να “απολαύσετε” την συνέντευξη.
Ο πρωθυπουργός και η απειλή:
«Ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδί. Το θεώρησα μια μορφή απειλής, μια μορφή προτροπής να φοβηθώ για να συμπαραταχτώ στην απόφαση να συνθηκολογήσει. Δεν το πίστεψα ποτέ. Περιμένω να γίνω Ειδικό Δικαστήριο, θα πάω με τα στοιχεία μου».

Το δημοψήφισμα:
«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει δημοψήφισμα αν είχε αποφασίσει να συνθηκολογήσει. Το καλοκαίρι του 2015, ενώ έβλεπα πως ήθελε να συνθηκολογήσει, του είχα προτείνει να βγάλει ένα λόγο. Του είχα πει μην βγάλεις στο δρόμο τον κόσμο μας, μην τους ενεργοποιήσεις συγκρουσιακά σε ένα δημοψήφισμα με στόχο να χάσουμε. Του είχα ετοιμάσει έναν λόγο για το τι θα έλεγε, αν το ήθελε. Αλλά μου απάντησε πως δεν μπορούσε να πει στον κόσμο ότι θα συνθηκολογήσει».

To«ΟΧΙ»:
«Έχω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα από τον Ιούλιο του 2015. Αν τον συναντούσα τώρα, έχω πραγματικά απορία τι θα είχε να μου πει. Θα πάρω την απορία, γιατί δεν αποφάσισε να τηρήσει το «όχι»,, στον τάφο μου”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην τρόικα εσωτερικού.  Του ΠΑΣΟΚ του πήρε 20 χρόνια να «πασοκοποιηθεί». Ο Σύριζα σε μερικές εβδομάδες,κατάφερε να πάει από το «έγινε πραξικόπημα και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, καλύτερα να πέσουμε να έρθει ο Σαμαράς να τα εφαρμόσει», στην εκλογίκευση του μνημονίου. Είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Για τις απειλές που δεχόταν:
«To 2011, ένα βράδυ Σαββάτου, είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα με το οποίο μου ζητούσαν να μη γράφω για συγκεκριμένες τράπεζες, αν δεν ήθελα να πάθει κάτι κακό ο γιός της συζύγου μου. Δεν το κατήγγειλα. Θεωρώ δειλούς όσους κάνουν τέτοιες απειλές. Το συζήτησα με τη σύζυγο μου και μετά από λίγες μέρες δρομολογήσαμε τη μετακόμισή μας στην Αμερική».

Credits:
Παρουσίαση- Παραγωγή: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ

You may also like