Ο εφιάλτης στο δρόμο του… Μορφέα

efialtes 1Βλέπετε κι εσείς πολύ συχνά εφιάλτες τώρα τελευταία; Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πού οφείλονται, πώς παρουσιάζονται και με ποιους τρόπους θα επιστρέψετε και πάλι χαμογελαστοί στην αγκαλιά του Μορφέα και θα απολαύσετε έναν ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο.

Τι εστί εφιάλτης;
Ο εφιάλτης είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο άγχος της καθημερινότητας. Παρατηρείται κατά το δεύτερο μισό του ύπνου και δημιουργεί αισθήματα φόβου, αγωνίας, ακόμη και πανικού. Το άτομο είναι σχεδόν πάντα σε θέση να θυμηθεί το περιεχόμενο ενός εφιάλτη, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες μετά την αφύπνισή του.
Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;
Ο συνήθης ύποπτος για τη δημιουργία τέτοιων ονείρων είναι το άγχος της καθημερινότητας. Συνήθως ο εφιάλτης έπεται ενός σημαντικού γεγονότος που συνέβη στην πραγματικότητα. Οι εφιάλτες απαντώνται συχνά σε άτομα που πάσχουν από μία νόσο ή που παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, σε αλκοολικούς, ως παρενέργεια ενός φαρμάκου, λόγω υπνικής άπνοιας, λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού λίγο πριν τον ύπνο ή και λόγω διαταραχών ύπνου.

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να μειώσετε τις πιθανότητες ενός κακού ονείρου
– Νους υγιής εν σώματι υγιή ακόμη και στον ύπνο! Για να ξεκουραστεί ο νους και να μην δημιουργεί δυσάρεστες σκέψεις που μεταμορφώνεται σε εφιάλτες στον ύπνο θα πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τουλάχιστον μισή ώρα άσκησης.

– Δημιουργήστε μια χαλαρή ατμόσφαιρα για να κοιμηθείτε. Όλα εξαρτώνται από εσάς. Βρείτε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει λίγο πριν τον ύπνο και κάντε το. Μπορεί να είναι ένα ζεστό μπάνιο, η ανάγνωση λογοτεχνίας, η απαλή μουσική ή οτιδήποτε σας βοηθά να διώξετε τις δυσάρεστες και στρεσογόνες σκέψεις από το μυαλό σας.

efialtes 3– Διατηρήστε σταθερή τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας. Ούτε κρύο ούτε ζέστη εν ολίγοις.

– Αν δε νυστάζετε μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας ακόμη και αν η ώρα είναι περασμένη. Το πιο πιθανό είναι να μη σας πάρει ο ύπνος με το ζόρι. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο, μέχρι να νυστάξετε πραγματικά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να κοιμηθείτε με άγχος.

– Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και το κάπνισμα λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Καμία από τις τρεις αυτές συνήθειες δεν σας βοηθά να κοιμηθείτε βαθιά και να ξεκουραστείτε πραγματικά, αποβάλλοντας το άγχος.

You may also like