Ο καλύτερος τρόπος για ζέσταμα πριν τη γυμναστική

Πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα γυμναστικής μας, είτε αυτό γίνεται στο γυμναστήριο με βάρη είτε απλά με το βάρος του σώματός μας, αυτό που συμπληρώνει τη διαδικασία κι αποτελεί βασικό κομμάτι της είναι ένα καλό ζέσταμα. Το ζέσταμα είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη απόδοση στο πρόγραμμά μας αλλά και να αποφύγουμε ενδεχόμενους τραυματισμούς στο μυϊκό σύστημα. Το ίδιο σημαντική, φυσικά, είναι και η αποθεραπεία, όμως στην παρούσα φάση η προσοχή μας στρέφεται κυρίως στην προετοιμασία της γυμναστικής.

Το πιο συνηθισμένο και διαδεδομένο ζέσταμα είναι το στατικό που περιλαμβάνει κυρίως διατάσεις και κινήσεις που διαρκούν περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα η κάθε μία. Αυτή, όμως, φαίνεται να μην είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε, σύμφωνα με τον Jeff Brannigan, τον διευθυντή προγραμματισμού στο στούντιο ευεξίας Stretch*d στη Νέα Υόρκη.

«Οι στατικές θέσεις μπορεί να είναι πολύ ισχυρές και είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε υπερβολικό τέντωμα των μυών. Πριν τις ασκήσεις, οι στατικές θέσεις μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές γιατί μπορεί να στρεσάρουν τη μυϊκή ομάδα που προσπαθούμε τεντώσουμε», είπε στο Popsugar. Μάλιστα παρομοίασε τους μύες με λάστιχο που, όταν τεντώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάνει την ελαστικότητά του.

Η αντιπρόταση του Brannigan είναι ένα δυναμικό stretching (σύντομες επαναλήψεις κινήσεων), όπως με plank walk outs, ψηλά γόνατα και το «αντίθετο» πόδια στους γλουτούς (buttkicks), κάμψεις στα δάχτυλα των ποδιών, κ.α. Το ίδιο προτείνει και για αποθεραπεία για να ενισχυθεί η ροή του αίματος«για να βοηθήσουμε την εξάλειψη των μεταβολικών αποβλήτων από τους μύες και άλλων υποπροϊόντων σκληρής σωματικής δραστηριότητας.»

You may also like