Ο Κωνσταντίνος Βήτα με ακουστικά όργανα

k.bhta_site_medΗ σύγχρονη μουσική και η pop-electronica γίνονται ένα για δύο μόνο ημέρες στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η οποία παρουσιάζει έναν διαφορετικό Κωνσταντίνο Βήτα.

Το ARTéfacts Ensemble αντικαθιστά τους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Βήτα με τον φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων, απελευθερώνοντας τις ηλεκτρονικές μουσικές που αγαπήσαμε.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα, το ARTéfacts Ensemble, 20 μουσικοί, η Θεοδώρα Μπάκα και ένας MC συναντώνται επί σκηνής σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Το 2003, ο Κ. Βήτα κυκλοφόρησε τις δικές του «Transformations» μεταμορφώνοντας αγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Σε μία συνέντευξή του είχε πει τα εξής: «Δεν με ενδιέφερε να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον…». Δέκα χρόνια αργότερα συμβαίνει το ίδιο, αντιστρόφως: κάποιοι άλλοι (με παρεμφερείς απόψεις πάνω στην τέχνη των αναδιατυπώσεων), μετασχηματίζουν τις δικές του συνθέσεις.

Δεν πρόκειται απλώς για κάποια κομμάτια του Κ. Βήτα διασκευασμένα για φυσικά όργανα, αλλά για μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του, με απόλυτη ενορχηστρωτική ελευθερία, έξω από κάθε υποψία συμβατικότητας.


Το σύνολο ARTéfacts ensemble από το 2007 κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς των «τριάντα-κάτι» ετών. Είναι όλοι δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων, φίλοι, συμμέτοχοι κοινών αναζητήσεων πολύ μακριά από αναχρονιστικά πρωτόκολλα κλασικής τυπολατρίας. Ενδεικτικό το ότι σκηνοθετούν ως και τα διαλείμματα! Ελεύθερα αναδημιουργώντας θέματα του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Και το εννοούν.

Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στις 20:30 , με εισιτήρια από 15 ευρώ

You may also like