Ο Στέλιος Καλαθάς παρουσιάζει τη “Συναισθηματική Διαλεκτική”

Η ‘Συναισθηματική Διαλεκτική’ αποτελεί μια βιωματική μέθοδο, η οποία ξεδιπλώνει τα συναισθήματα αρχικά μέσα από λόγο-διάλογο ανακαλύπτοντας την “θερμή ” επικοινωνία των λέξεων χρησιμοποιώντας και τις 5 αισθήσεις. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς μιλάει στην Αλεξάνδρα Σκαράκη για την δημιουργία των σεμιναρίων, την αποκόμιση των σπουδαστών σε συναισθηματικό-ψυχολογικό και επαγγελματικό επίπεδο καθώς και την ανταπόκριση στο Ελληνικό κοινό.

The K-magazine: Όταν ακούει κανείς συναισθηματική διαλεκτική, μπορεί να υποθέσει πολλά. Δώστε μας μια γενική εικόνα περί τίνος πρόκειται…

Στέλιος Καλαθάς: Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω με λίγες κουβέντες μια μέθοδο υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης, αφού κατά κύριο λόγο μιλάμε για κάτι βιωματικό και όχι θεωρητικό. Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι πρόκειται για μια μέθοδο, στην οποία μέσα από απλές κινήσεις, μουσικές, στίχους και βιώματα, μαθαίνουμε να ενεργοποιούμε και να ελέγχουμε τα 7 βασικά μας συναισθήματα που είναι και υπεύθυνα για τις αποφάσεις ζωής που παίρνουμε. Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν στοιχεία θεάτρου αλλά κυρίως ψυχολογίας. Η ‘Συναισθηματική Διαλεκτική’ μας βοηθάει να έχουμε εύκολη πρόσβαση στα συναισθήματά μας και να μπορούμε να εκφραζόμαστε αποτελεσματικά, ελέγχοντας το φόβο, το θυμό, το άγχος που μας έχει κατακλύσει και δίνοντας περισσότερο φως στον εσω-κοσμό μας.

The K-magazine: Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου είδους σεμιναρίων;

Στέλιος Καλαθάς:Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, όταν παρακολούθησα στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο από ένα πολύ σημαντικό σκηνοθέτη με θέμα τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων και τη σωστή αξιοποίησή τους. Μετά, έβαλα πολλή προσωπική εμπειρία και από το θέατρο, αλλά και από την εμπειρία μου ως εμψυχωτής και σκηνοθέτης ομάδων αποτελεσματικής επικοινωνίας και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχω 4 ομάδες στην Αθήνα που παρακολουθούν τα μαθήματα και φυσικά πηγαίνω ως guest σε διήμερα σεμινάρια εκτός Αθήνας σε συλλόγους, φορείς και ομάδες ατόμων που ενδιαφέρονται.

The K-magazine: Πώς μπορεί να βοηθήσει τον σπουδαστή σε συναισθηματικό-ψυχολογικό επίπεδο, στην καλλιτεχνική πορεία και τέλος στην επαγγελματική του ανέλιξη;

Στέλιος Καλαθάς:Θα τον μάθει να κάνει σωστή χρήση της αναπνοής του-διαφραγματική-να μιλάει σωστά και ορθοφωνικά, θα μάθει τη γλώσσα του σώματος αλλά και να μπορεί να εκφράζεται όπως ακριβώς πρέπει.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αυτό που έχουν στο μυαλό, τους είναι δύσκολο να το μεταφέρουν αυτούσιο στο συνομιλητή τους. Επίσης θα μάθουν να κάνουν τη φαντασία τους δημιουργική και να ξεχωρίζουν τα κάτω κείμενα…στην καθημερινότητά τους. Το σίγουρο είναι ότι θα βελτιώσουν και τους δείκτες συναισθηματικής ηλικίας που έχουμε όλοι, άρα συναισθηματικής ευφυΐας.

The K-magazine: Διαπιστώνοντας ότι η εσωτερική αναζήτηση (λόγω των καταστάσεων που επικρατούν γύρω μας) οδηγεί πολλούς ανθρώπους στους ψυχολόγους… η συναισθηματική διαλεκτική έχει να δώσει περισσότερα και καλύτερα ενδεχομένως;

Στέλιος Καλαθάς:Μέσα σε ένα χρόνο, το ποσοστό καταθλίψεων στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 40%. Ένα νούμερο τρομακτικό όπως καταλαβαίνεις, η συναισθηματική διαλεκτική λοιπόν δεν είναι ψυχολόγος, είναι ένας τρόπος ζωής που παίρνεις δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία από το προσωπικό σου υλικό. Μαθαίνεις λοιπόν να το αξιοποιείς σωστά , να το ‘φωτίζεις’ και να κοιτάς τη ζωή βελτιόδοξα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση για το μάθημα.


The K-magazine: Η ιδέα είναι πολύ πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα. Θεωρείτε ότι έχει και θα έχει ανταπόκριση;

Στέλιος Καλαθάς: Απευθύνομαι όχι μόνο σε όποιον αγαπά την υποκριτική και θα ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά και σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον εαυτό του αποτελεσματικά, να ‘προχωρήσει’ μέσα του αξιοποιώντας στοιχεία του εαυτού του που ούτε φαντάζεται ότι τα έχει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε άνθρωπος δεν αξιοποιεί ούτε το 10% των δυνατοτήτων του. Ίσως γιατί από την ώρα που γεννιόμαστε μας φορτώνουν με ρόλους που συνεχώς πρέπει να αποδεικνύουμε και φυσικά μας φορτώνουν με τα πρέπει των άλλων. Ας δώσουμε λοιπόν λίγο χρόνο στον εαυτό μας, δεν είναι πολυτέλεια…είναι ανάγκη!

The K-magazine: Ποιο είναι ακριβώς το πρόγραμμα ,η διάρκειά του και περίπου το κόστος συμμετοχής;

Στέλιος Καλαθάς: Υπάρχουν ομάδες στο Γκάζι, Ευμολπιδών 41- πρώην θέατρο του Γιώργου Κιμούλη αλλά και στο ΚΕ.ΨΥ.ΠΑ στο Μαρούσι, που κάνω μάθημα μια φορά την εβδομάδα για 2 ώρες. Υπάρχουν κύκλοι μαθημάτων που διαρκούν 3 μήνες ο καθένας. Βέβαια πρέπει να σου πω ότι δύσκολα σταματάς στο τρίμηνο, έχω μαθητές που προχωράμε εδώ και 8 χρόνια και συνεχίζουμε!

Για περισσότερες πληροφορίες, οι φίλοι που ενδιαφέρονται μπορούν να καλέσουν στο 6946105520 ή να επισκεφτούν το site μας http://synaisthimatikhdialektikh.com/ και http://www.facebook.com/synaisthimatikhdialektikh

You may also like