Ο χορός στην έβδομη τέχνη

Νομίζω ήρθε η στιγμή μέσα από ένα άρθρο μου, να εκφράσω την αδυναμία μου στις ταινίες, που έχουν ως κεντρικό θέμα τον χορό. Μπαλέτο, σύγχρονο, cabaret/tap dance, ταγκό, λάτιν ή και hip-hop, οι εντυπωσιακές χορογραφίες πάντα προκαλούν θαυμασμό.
Πολλές γενιές εμπνεύστηκαν, χόρεψαν, ταξίδεψαν, ερωτεύτηκαν, μιμούμενοι τις κινήσεις αξέχαστων χορευτικών. Από τις φιγούρες του Fred Astaire και του Patrick Swayze…μέχρι τους συνδυασμούς του freestyle με το hip-hop μέσα από τη σειρά ταινιών ‘Step Up’, ας θυμηθούμε διαχρονικές κινηματογραφικές επιτυχίες με πολύ χορό.

singin-in-the-rain-11. ‘Singin’ in the Rain’ (1952)
Στην πιο διάσημη σκηνή του μιούζικαλ ‘Singing in the Rain’, ο Don Lockwood (Gene Kelly) αφού αποχαιρετά την αγαπημένη του Kathy Selden (Debbie Reynolds) έξω από το σπίτι της, αποφασίζει να περπατήσει μέσα στη βροχή, τραγουδώντας και χορεύοντας χαρούμενος tap dance με την ομπρέλα του. Η συγκεκριμένη σκηνή θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ άλλες σπουδαίες χορογραφίες της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα τραγούδια ‘Good Morning’ και ‘Make ’em Laugh’.

Saturday Night Fever-7526042. ‘Saturday Night Fever’ (1977)
Στους τίτλους αρχής του ‘Saturday Night Fever’ ακούγεται το πασίγνωστο κομμάτι των Bee Gee’s, ‘Staying Alive’. Ο John Travolta ως Tony Manero, εγκαινίασε μια νέα εποχή για τα χορευτικά δεδομένα, που συνεπήρε κορίτσια και αγόρια και αποτέλεσε ίνδαλμα για πολλά χρόνια. Πέρα από τις φιγούρες, καθιέρωσε και ένα διαφορετικό τρόπο ντυσίματος-ορόσημο από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, μέχρι και τις αρχές του ’80. Κάτω από την ντισκομπάλα, γεννήθηκαν αστέρια του χορού που μιμήθηκαν επάξια τον ‘δάσκαλο’ Travolta.

Flashdance3. ‘Flashdance’ (1983)
Το ‘What a Feeling’ αποτελεί το θεματικό τραγούδι της προοδευτικής- για εκείνη την εποχή- ταινίας, ‘Flashdance’. Η δεκαοχτάχρονη Alex (Jennifer Beals), εργάζεται ως χορεύτρια σε μπαρ, ενώ επιθυμεί να σπουδάσει χορό στην φημισμένη, τοπική ακαδημία ‘Pittsburg Dance and Repertory Company’. Μετά από αποτυχημένες audition, η Alex κάνει μια τελευταία προσπάθεια να ενταχθεί στην Ακαδημία, χορεύοντας για ακόμα μια φορά την επιτυχία της Irene Cara. Τη χορογραφία του ‘What a Feeling’ “αντέγραψαν” κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, η Jennifer Lopez και η Geri Halliwell. Αξιοθαύμαστη είναι και η χορογραφία στο ‘He’s a dream’.

http://www.youtube.com/watch?v=MZkkASCH15Q

Dirty-Dancing-lift4. ‘Dirty Dancing’ (1987)
Εικοσιέξι χρόνια πριν, η Frances ‘Baby’ Houseman (Jennifer Grey) μας σύστησε τον εαυτό της και αφηγήθηκε το καλοκαίρι που άλλαξε τη ζωή της, μέσα από το ‘Dirty Dancing’. Η Baby βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένειά της σε θέρετρο, όταν γνωρίζει τον Johnny Castle (Patrick Swayze) και τον διαφορετικό-από την προνομιούχα ανατροφή της-τρόπο ζωής του. Ο Johnny ‘μαγεύει’ την Baby και την παρασέρνει σε έναν άλλο κόσμο, γεμάτο χορό. Η κορύφωση του καλοκαιρινού ειδυλλίου έρχεται στην τελευταία σκηνή, όταν Baby και Johnny χορεύουν το δημοφιλές ‘Time of my life’, με το lift (ανόρθωση) ως την πιο διάσημη χορευτική κίνηση. Το 2004 κυκλοφόρησε το ‘Dirty Dancing: Havana Nights’ , ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο της πρώτης κινηματογραφικής επιτυχίας, με τη διαφορά ότι οι χοροί είναι λάτιν.

save-the-last-dance5. ‘Save the last dance’ (2001)
Το όνειρο της Sara (Julia Stiles) να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα φαίνεται να μην πραγματοποιείται, όταν χάνει τη μητέρα της και αναγκάζεται να μετακομίσει σε μια αστική γειτονιά του Σικάγο με τον πατέρα της. Μετά από δυσκολίες προσαρμογής στη νέα της ζωή και συναισθηματικές μεταπτώσεις, η Sara γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του χορευτή της hip-hop, Derek, ο οποίος την παροτρύνει να κυνηγήσει τα όνειρά της. Στην τελευταία σκηνή παρακολουθούμε την πρωταγωνίστρια να χορεύει σύγχρονο μπαλέτο μπροστά στην επιτροπή που θα κρίνει το μέλλον της στο χορό.

step-up6. ‘Step Up’ (2006)
Η σειρά ταινιών ‘Step Up’, είναι από τις πιο εμπορικά επιτυχημένες στο είδος της. Μετά την επιτυχία της πρώτης κινηματογραφικής δουλειάς με πρωταγωνιστές τους Channing Tatum και Jenna Dewan, κυκλοφόρησαν τρία sequels, ενώ φημίζεται ότι ήδη ετοιμάζεται και πέμπτη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της πλοκής των ‘Step Up’ παρακολουθούμε μια ποικιλία χορών με το hip-hop και freestyle να κυριαρχούν. Για το soundtrack των ταινιών, συνεργάστηκαν διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Sean Paul, Missy Elliot, Florida και Ciara. Το παρακάτω βίντεο είναι από το πρώτο ‘Step Up’.

Πηγή:imdb.com

You may also like