Ο Χριστουγεννιάτικος Andy Warhol μας χαιρετά!

Αφού όλα κινούνται σε ρυθμούς εορταστικούς και έχουμε πνίγει από λαμπάκια, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αποφάσισα να πατήσουμε pause σε ότι άλλο συμβαίνει γύρω μας και να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με αυτό. Βέβαια δεν θα το καταφέρω μόνη μου, αυτή τη φορά θα έχω στο πλευρό μου έναν πολύ ιδιόρρυθμο τύπο που έχει μείνει στην ιστορία της τέχνης για πολλούς λόγους. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την Χριστουγεννιάτικη πλευρά του Andy Warhol ; Αν δεν την ξέρετε είναι όμορφο να της ρίξετε μία ματιά γιατί το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι είναι ενδιαφέρουσα.

Αν και ο Andy Warhol είχε πει ότι στο μέλλον όλοι θα έχουμε τα δικά μας 15 λεπτά διασημότητας, η δική του φήμη κράτησε πολύ παραπάνω κυρίως για τον ρόλο του ως το μεγάλο προβοκάτορα της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’60, ήταν ο ιδρυτής της ποπ τέχνης και ο άνθρωπος που έκανε το πιο γνωστό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε. Είχε ξεκινήσει την καλλιτεχνική του καριέρα ως εμπορικός εικονογράφος και κατάφερε να αναδιατυπώσει τα όρια της σύγχρονης τέχνης.
Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν ο Andy Warhol ήταν ένας επιτυχημένος «εμπορικός» καλλιτέχνης που σχεδίαζε τα παράθυρα και το διαφημιστικό υλικό για πολυκαταστήματα αλλά και έκανε εικονογραφήσεις για γυναικεία περιοδικά. Μεταξύ των πελατών του ήταν το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co και τα ιδιότροπα και ιδιαιτέρα σχέδια του περιλαμβανόντουσαν στις χριστουγεννιάτικες κάρτες Tiffany. Οι «ζωγραφιές» του έχουν πληθωρικούς ακροβάτες, ταράνδους , έναν άτακτο πίθηκο, φανταχτερά Χριστουγεννιάτικα στολίδια και δέντρα και φυσικάτον Αϊ-Βασίλη με το γλυκό του πρόσωπο και την παραδοσιακή γενειάδα του.

Στον πρόλογο του βιβλίου που κυκλοφορεί με τα εορταστικά σχέδια του ζωγράφου , ο John Loring, διευθυντής σχεδιασμού της Tiffany, αφηγείται την εργασιακή σχέση του με τον καλλιτέχνη, συνοδευμένη από διασκεδαστικές άγνωστες ιστορίες με εκείνους που γνώριζαν Warhol.

Οι κάρτες του είχαν κάτι που διαφέρει από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια και δίνουν τον αέρα μιας άλλης κουλτούρας και την μυρωδιά μίας άλλης εποχής, κατευθείαν από μία Νέα Υόρκη ποπ και ξέγνοιαστη.

You may also like