Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα, από τον Γιάννη Παγουλάτο

10330941_10201555187955319_79537654_oΑς δούμε τη λεγόμενη «σύγκρουση των δύο φύλων» μέσω δύο «case studies» από την καθημερινή ζωή. Ένας άντρας βάζει στο στόχαστρό του μια γυναίκα που του αρέσει. Την προσεγγίζει, της δίνει το τηλέφωνό του, προσπαθεί να κρατάει επαφή μαζί της με κάθε τρόπο, της προτείνει να βγούνε κι αν εκείνη πάρει το μήνυμα και ανταποκριθεί η κατάληξη είναι η σύναψη σχέσης. Οι άντρες είναι συνήθως όντα πρακτικά. Όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν τις προφανέστατες προθέσεις τους.Τους καταλαβαίνεις πριν ακόμα ανοίξουν το στόμα τους. Οι επιθυμίες τους είναι πιο «πρωτόγονες» και οι σκοποί τους πιο ξεκάθαροι: να κάνουν δική τους μια γυναίκα. Απλά πράγματα.

Πάμε τώρα στην απέναντι πλευρά.
Μια γυναίκα βάζει στο στόχαστρό της έναν άντρα που από ό,τι φαίνεται της αρέσει. Του δείχνει όλα εκείνα τα σημάδια που φανερώνουν πρόθεση για σχέση και του καθιστά τόσο σίγουρο ότι τον θέλει ώστε εκείνος θα στοιχημάτιζε ακόμα και το σπίτι του. Με το ηθικό στα ύψη και ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό ο άντρας τελικά ανταποκρίνεται! Αλλά εδώ η σύναψη σχέσης δεν είναι πάντα σίγουρη. Παρά τα θετικά σημάδια και τις έμμεσες διαβεβαιώσεις υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ο άντρας να εισπράξει: αμέτρητες αναπάντητες κλήσεις, συνεχείς αναβολές, μονολεκτικές απαντήσεις δυσφορίας και μια ευρεία ποικιλία δικαιολογιών από τις πιο εμπνευσμένες μέχρι τις πιο κοινότυπες.
Οι ελπίδες διαψεύδονται καθώς η μία ματαίωση ακολουθεί την άλλη. Ο αρχικός ενθουσιασμός δίνει τη θέση του σε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα απογοήτευσης και απορίας και όλη η «μαγεία» χάνεται.
Ο άντρας μένει να αναρωτιέται τι πήγε στραβά, τι έπρεπε ή τι δεν έπρεπε να κάνει αλλά δεν καταφέρνει να καταλήξει σε κάποια φαινομενικά λογική εξήγηση.Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα, όπως είχε τιτλοφορήσει και ο Γκόγια ένα από τα χαρακτικά του.

Δεν έχω πρόβλημα με τη γυναίκα που θα μου πει κατάμουτρα «πήγαινε κοιτάξου στον καθρέφτη ρε μπάζο, που θες και γκόμενα». Είναι μέσα στο παιχνίδι κι αυτό. Με ενοχλεί όμως αφάνταστα ο παραλογισμός. Αυτό είναι που δεν μπορώ να δεχτώ από το άλλο φύλο. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι άντρες που συμπεριφέρονται εξίσου παράλογα, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό των γυναικών. Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αντίθετα το «ασθενές φύλο» έχει να επιδείξει υψηλές επιδώσεις στο άθλημα διάψευσης ελπιδοφόρων διαβεβαιώσεων.

Αν δεν σου αρέσει κάποιος πραγματικά μην ασχολείσαι με αυτόν. Ξέχνα τον. Άσε τον στην ησυχία του και μην παίζεις μαζί του.
Προτίμησε καλύτερα κάποιο άψυχο παιχνίδι.

You may also like