Ο Bryan Ferry τραγουδά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

O Bryan Ferry παραμένει ένας από τους πιο καινοτόμους και εμβληματικούς τραγουδιστές και στιχουργούς της ποπ, με μια μοναδικής και εξαιρετικής κομψότητας φωνητική λάμψη. Άλλωστε, αυτός και ο σύγχρονός του, ο θρυλικός David Bowie, επηρέασαν γενιές ολόκληρες με τη μουσική και τις περσόνες που δημιούργησαν.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ενώ σπούδαζε στη σχολή Καλών Τεχνών, συνάντησε τον ιδρυτή της βρετανικής Pop Art, Richard Hamilton. Η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό όραμα του νεαρού, τότε, Ferry υπήρξε καταλυτική.

«Οι πρώτες μου συνθέσεις και ηχογραφήσεις με τους Roxy Music ήταν μία άμεση προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για τη μουσική με τις δημιουργικές δυνατότητες και ιδέες που είχα από τη Σχολή Καλών Τεχνών».

Βραβεύτηκε με υποτροφία από το Royal College of Art και έτσι από τον αγγλικό Βορρά και το Σάντερλαντ, το 1968, ο Ferry βρέθηκε στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα έγραψε τραγούδια που, λίγο αργότερα, αποτέλεσαν το πρώτο άλμπουμ των Roxy Music. «Στρατολόγησε» τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ και ο ίδιος επιμελήθηκε οτιδήποτε αφορούσε στην εικόνα τους, από τα κοστούμια τους επί σκηνής έως και τα εξώφυλλα των δίσκων τους!

Οι Roxy Music εμφανίστηκαν στο «Top of The Pops» το 1972, με το ντεμπούτο single τους, «Virginia Plain». Από την πρώτη νότα του τραγουδιού η επίδρασή τους ήταν ακαριαία. Παίρνοντας στοιχεία από τον Elvis μέχρι το progressive rock και με σαφείς επιρροές από τη soul, παρουσίασαν μία μουσική αψεγάδιαστη. Με μουσική δεξιοτεχνία, στιχουργική ευφυΐα και στιλ.

O Ferry ηχογράφησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, «These Foolish Things», το 1973, με επανεκτελέσεις τραγουδιών καλλιτεχνών που θαυμάζει, αποδεικνύοντας έτσι την αγάπη του για τους κλασικούς ρυθμούς, τα blues και το rock ‘n roll, και ερμηνεύοντάς τα με ένα αποκλειστικά δικό του στιλ. Τη συναισθηματική ένταση των φωνητικών του μπορούμε να την απολαύσουμε στην ανεπανάληπτη και αξεπέραστη διασκευή του τραγουδιού του Bob Dylan, «A Hard Rains A-Gonna Fall».
O Ferry και οι Roxy Music ήταν πάνω από μόδες. Δημιούργησαν τις δικές τους τάσεις και τα δικά τους trends αντί να τα ακολουθήσουν.

Ο Ferry κάνει δικό του κάθε τραγούδι που ερμηνεύει. Τα φωνητικά του είναι τόσο ξεχωριστά, που δίνουν ζωή σε έναν ολόκληρο κόσμο, μετατρέποντας κάθε κομμάτι σε περφόρμανς και επιτυγχάνοντας την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην πλήρη αδράνεια και στο μελόδραμα, πάντα για χάρη ενός κομψού ρομαντισμού.

Οι Roxy Music κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ το 1973 με το τριπλά πλατινένιο «Avalon», που «σφράγισε» τη φήμη τους παγκοσμίως. Από τα 90s μέχρι και σήμερα, ο Ferry συνεχίζει να δουλεύει με διασκευές, τις οποίες κάνει εντελώς μόνος του. Βελτιώνει συνεχώς τη δουλειά του, σε κάθε ηχογράφηση και σε κάθε show, περιγράφοντας το συναισθηματικό θέατρο του ρομαντισμού, από την οπτική γωνία του μοναχικού και αποκομμένου ανθρώπου. «Μιλάει» για την αγάπη και τη μοναξιά, τη χλιδή και την απομόνωση. Είναι η επιτομή του glamour.

Γιόρτασε τα 40 χρόνια της καριέρας του με ένα καινούργιο instrumental άλμπουμ, το «The Jazz Age». Με την ορχήστρα του, την The Bryan Ferry Orchestra αποδίδει τις δικές του παλαιότερες συνθέσεις σε ρυθμούς τζαζ των 20s. Όταν άκουσε το «The Jazz Age», ο Baz Luhrmann ζήτησε από τον Ferry να γράψει τη μουσική για το δικό του remake της ταινίας, «The Great Gatsby».

Το «Bryan Ferry Live 2015», ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του Avonmore Tour, και περιέχει ολόκληρο το set που παίχτηκε, σε όλες τις ημερομηνίες της περιοδείας, σε ολόκληρο τον πλανήτη! To άλμπουμ περιέχει και κομμάτια από την τελευταία του δουλειά, Avonmore αλλά και όλες τις κλασικές επιτυχίες του Bryan Ferry με τους Roxy Music.

O «lounge lizard» Bryan Ferry παραμένει αξεπέραστος στο dancefloor και όσοι βρεθούν στο Ηρώδειο στις 11 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουν μία μοναδική εμφάνιση!

Ο Bryan Ferry, μετά το αθηναϊκό κοινό, θα μαγέψει την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και το κοινό της Θεσσαλονίκης, που θα βρεθεί στο Θέατρο Δάσους!

Σημεία Προπώλησης Εισιτηρίων

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΆ σημεία προπώλησης
www.tickethouse.gr & www.ticketmaster.gr

ΦΥΣΙΚΑ σημεία προπώλησης

Ticket House
Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς),
τηλ. 210 3608366

Δίκτυο καταστημάτων
 PUBLIC

You may also like