Ο Gonzalo Rubalcaba κλείνει το Sani Festival

Ο σπουδαίος πιανίστας Gonzalo Rubalcaba, θα κλείσει την ενότητα του Jazz on the Hill, στο φετινό Sani Festival, αύριο όπου θα εμφανιστεί με το κουαρτέτο του, μαζί με τους Bob Bruya, Sam Hart και Marcelo Perez, σε ένα αφιέρωμα στον Charlie Haden.

Ο Gonzalo Rubalcaba γεννήθηκε στην Αβάνα το 1963, σε μια μουσική οικογένεια. Δίπλα στον πατέρα του (πιανίστας/συνθέτης) και τα αδέλφια του αφομοίωσε παραδοσιακές μουσικές. Έλαβε κλασσική εκπαίδευση και πτυχίο στη σύνθεση, δουλεύοντας παράλληλα ως ντράμερ και πιανίστας. Μετά την αποφοίτησή του περιόδευσε στην Κούβα, την Ευρώπη, την Αφρική και της Ασία με μια μπάντα, πρώτα ως sidemanκαι στη συνέχεια με το δικό του συγκρότημα τους Grupo Proyecto. Αυτά τα χρόνια αποτυπώνονται σε μια σειρά ηχογραφήσεων από τα Egrem Studios της Αβάνα και το Messidor Studio της Φρανκφούρτης. Η συνάντησή του με το Dizzy Gillespie (1985), τον Charlie Haden και τον πρόεδρο της Blue Note Records, Bruce Lundvall, τον οδήγησε στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1991 και στο Μαϊάμι το 1996. Έτσι ξεκίνησε διεθνή καριέρα με σειρά ηχογραφήσεων για τη Toshiba/EMI και την Blue Note Records. Στη μουσική ιστορία του ως πιανίστας έχει κερδίσει 15 υποψηφιότητες και 4 Grammy.Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα βραβείο καλύτερου Λατινικού Τζαζ άλμπουμ (2001), για το άλμπουμ ‘Nocturne’, μια συμπαραγωγή με τον φίλο και δάσκαλό του Charlie Haden. «Ο τρόπος με τον οποίο ο Charlieάνοιξε το δρόμο για μένα έκανε όλη τη διαφορά. Ήταν τιμή μου που ήταν ο καλύτερός μου φίλος», έχει πει ο ίδιος.

Ο Gonzalo Rubalcaba έπαιξε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος στο Sani Festival του 2002 και ξανά συνοδεύοντας τον εξαίρετο κοντραμπασίστα Charlie Hadenστην αποκλειστική εμφάνισή του στο Sani Festival το 2005. Αύριο θα ξανά ανεβεί στη σκηνή του Sani Hill, με το κουαρτέτο του, για μια τρίτη, εορταστική αφιέρωση στον θρύλο και συνεργάτη του.

You may also like