Ο Lincoln από τον Steven Spielberg

Εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες στην Αμερική παίζεται η ταινία «Lincoln» σκηνοθετημένη από τον Steven Spielberg και με πρωταγωνιστή τον Daniel Day Lewis. Μάλλον αυτά τα στοιχεία και μόνο είναι αρκετά για να μας κάνουν να περιμένουμε με ανυπομονησία τον ερχομό της συγκεκριμένης ταινίας στην χώρα μας. Σίγουρα όμως το να μάθουμε κάποια πράγματα για την ταινία πριν τη δούμε στις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες, θα ήταν χρήσιμο.

Με την ταινία αυτή φαίνεται ότι ο Spielberg θέλει να επιβεβαιώσει τη θέση του στην ιστορία του κινηματογράφου με τον δικό «Lincoln» να τοποθετείται στη περίοδο της 13ης τροποποίηση του Συντάγματος και στην κατάργηση της δουλείας. Μάλιστα με τον ηθοποιό που επέλεξε να υποδυθεί τον πρόεδρο, μάλλον δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια…Ο Lewis έχει ήδη δύο Όσκαρ στην κατοχή του και είναι μοναδικός σε κάθε ερμηνεία του, για αυτό εξάλλου και είναι υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο, σε κάθε του ρόλο.

Τώρα, σε ότι αφόρα στην ταινία, δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή της προβολής της,καθώς υπάρχει μια περαιτέρω συμμετρία στην έκκληση του προέδρου Ομπάμα, στην ανάδευση της νικητήριας ομιλίας του στο «ένα έθνος» και την απόλυτη τήρηση του Λίνκολν, πράγμα που τονίζεται στην ταινία, με την ιδέα του για «μία κοινή χώρα.»

Οι Irish Times έγραψαν: «Όπως ο Λίνκολν μετά και η Ένωση νίκησε τη Συνομοσπονδία, έτσι και ο Ομπάμα προσπάθησε να ενώσει μια διαιρεμένη χώρα». Όπως έκανε ο Λίνκολν το 1863, έτσι και ο Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στην ίδρυση της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Το σύνθημα της εκστρατείας του Ομπάμα, «Εμπρός», είναι επίσης ένα δίδαγμα προερχόμενο από τον Lincoln.

Ο «Lincoln», ωστόσο, δεν χρειαζόταν την επίσημη έγκριση του προέδρου Ομπάμα για να θεωρηθεί ως μια αριστοτεχνική απεικόνιση της εποχής κατά την οποία επιτεύχθηκε η κατάργηση της δουλείας σε μία περίπλοκη πολιτική κατάσταση. Η ανεπίσημη ολοκλήρωση της τριλογίας των ταινιών, του σκηνοθέτη για τη δουλεία και την κληρονομιά του, μετά το «The Color Purple» (1985) και «Amistad» (1997), είναι τώρα με αυτό το ώριμο έργο, μέσα από το οποίο ο Spielberg διαπρέπει. Διότι πότε δίνει τα ηνία στη φυσική τάση του να παρασύρει τον θεατή σε συναισθηματικές ιστορίες και άλλοτε- χωρίς να γλιστράει σε συνηθισμένες μανιέρες – γίνεται ο άρχοντας της σκηνής και καταφέρνει να απογειώσει το σενάριο και να δημιουργήσει μία ιστορική σκηνή.

Η ταινία δεν είναι καθαρά πολιτική και περιέχει και συναισθηματισμούς… Υπάρχει μια υποβόσκουσα πλοκή η οποία οδηγεί σε μια δραματική οικογενειακή εικόνα του Προέδρου και της Mary Todd Lincoln (Sally Field),που δείχνει την αμείωτη θλίψη τους για το θάνατο του τρίτου γίου τους Willie το 1862, και τους φόβους τους για τον πρωτότοκο τους, Robert (Joseph Gordon Levitt) , ο οποίος, συγκλονισμένος από τη θέα ενός σωρού από ακρωτηριασμένα άκρα, φεύγει από το Χάρβαρντ για να υπηρετήσει υπό τον Grant (Jared Harris).

Ο Spielberg περιορίζεται από το βαρύ σενάριο του Tony Kushner. Η πλοκή επικεντρώνεται στις επίπονες προσπάθειες του Λίνκολν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 1865 έως το τέλος της δουλείας και τον εμφύλιο πόλεμο, όπου αντί να κερδίσει την ειρήνη χωρίς την κατάργηση της, ο Λίνκολν του Kushner αναγκάζει τους υποστηρικτές του να δωροδοκήσουν και να πείσουν τους 20 εκπροσώπους της Δημοκρατικής πλευράς να ψηφίσουν αυτά που θέλει ο Λίνκολν για την τροποποίηση.

Κυρίως, όμως, η ταινία εκτυλίσσεται σε σκοτεινά δωμάτια, όπως αυτή στην οποία Λίνκολν εντυπωσιάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, σε Ρεπουμπλικανικούς θαλάμους, όπου – ως αφηγητής -ο ίδιος εύστοχα διασκέδαζε τα μέλη του κόμματος, σε μια έντονα νυχτερινή σκηνή. Η φωτοσκίαση και η κινηματογραφία του Janusz Kamiński είναι περισσότερο στατική.
Ο Spielberg κάνει μία η σύνθετη ταινία, μία γιορτή για το πρακτικό όραμα και “για ένα έθνος”. Πάνω απ ‘όλα, το “Lincoln” είναι μια ταινία για το πώς είναι η πολιτική σε δράση.

You may also like