Πάμε Εθνικό Θέατρο;, από την Χρ. Τζέικου

Νομίζετε πως σας ξέχασα;  Όχι βέβαια! Εντάξει έχουμε να τα πούμε πολύ καιρό αλλά εννοείται πως δεν θα σας άφηνα έτσι. Ειδικά όλους εσάς που έχετε μείνει Αθήνα για τις διακοπές του Πάσχα. Μία εβδομάδα μετά την μεγάλη εβδομάδα οι παραστάσεις συνεχίζονται στην πρωτεύουσα και δεν θα μπορούσα να παραλείψω εκείνες που παίζονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Θέατρο , και οι οποίες θα συνεχίσουν μέχρι τέλος Μαϊου ! Αναμφίβολα  το κλασικό λένε πως είναι και διαχρονικό, γι’ αυτό τον λόγο σας προτείνω να διαλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις παραστάσεις που σίγουρα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους.

b_5079_img_6969Πρώτη απ’ όλες είναι το κοινωνικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ο θάνατος του Εμποράκου» σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Σταμάτη Φασουλή, ενώ την μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει για ακόμη μια φορά η εξαιρετική NalyssaGreen.

Υπόθεση:Έχοντας εργαστεί μια ολόκληρη ζωή με αξιοπρέπεια για να συντηρήσει την οικογένειά του και για να μεταφέρει τις αρχές  του στα παιδιά του, ο ΟυίλλυΛόμαν, βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοκ της απόλυσης, αφού η αποδοτικότητά του έχει μειωθεί και η προσφορά του στο σύστημα που τον εργοδοτεί δεν κρίνεται συμφέρουσα. Παλεύει, ωστόσο, να πείσει όσους τον αμφισβητούν, και, κυρίως, τον εαυτό του, πως οι ιδέες του δεν ήταν λανθασμένες και ότι, αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί. Μέχρι τη στιγμή της τελικής και οριστικής διάψευσης.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία δείγματα του πολιτικού ρεαλισμού του Άρθουρ Μίλλερ καθώς και για ένα έργο ενάντια στην κοινωνία του υλισμού και στη βάρβαρη λειτουργία ενός  καπιταλιστικού συστήματος.

Παίζουν:Πέτρος Φιλιππίδης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Χάρης Τζωρτζάκης, Δημήτρης Κίτσος, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννης Τσορτέκης, Θύμιος Κούκιος, Εύα Βάρσου, Γιώργος Δεπάστας, Βάσια Χρήστου, Γιάννης Ρούσσος.

 Κεντρική σκηνή Εθνικού Θεάτρου (Κτίριο Τσίλλερ) , Τετάρτη –Κυριακή . Τελευταία Παράσταση 29/5

b_4863__elg7831Άλλη μία παράσταση που παίζεται στην Κεντρική σκηνή είναι «Το Πανηγύρι» του Έλληνα συγγραφέα και δραματουργού, Δημήτρη Κεχαϊδη, σε σκηνοθεσία και φωτισμούς Θανάση Παπαγεωργίου.

Υπόθεση:Δουλειές του ποδαριού προσφέρει στον Στρατηλάτη, τον κεντρικό ήρωα, και την οικογένειά του ο θεσσαλικός κάμπος. Η νομαδική ζωή, η αμορφωσιά, η φτώχεια, αλλά και η αδράνεια εμποδίζουν την προκοπή τους, αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας. Ο αφύσικος γάμος της μικρής κόρης, προσωρινή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας, επιδεινώνει τελικά την κατάσταση και η οικογένεια αποξενώνεται σταδιακά, μέχρι τον οριστικό χωρισμό και την απομόνωση.

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της νεοελληνικής δραματουργίας , το οποίο μας πηγαίνει πίσω σε μια εποχή  για να μας αναδείξει νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος.

Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Εύα Καμινάρη, Κόρα Καρβούνη,  Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Λάμπρος Κτεναβός, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νικόλας Μακρής, Μαρία Μαυρομματάκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (Κτίριο Τσίλλερ) , Τετάρτη – Κυριακή, έως 15/5

b_5050__elg5042-3 Ομολογώ πως έχω καιρό να δω παράσταση με την υπογραφή του Νίκου Μαστοράκη, και τότε με είχε αφήσει έκπληκτη και ενθουσιασμένη και μιλάω για τα ” Παράνομα φιλιά- Κόκκινα Φανάρια». Τώρα σκηνοθετεί την παράσταση «Ξένοι» , ένα κοινωνικό έργο του Σέρτζι Μπελμπέλ με θέμα τη «διαφορετικότητα» και την διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, αποδοχή και αλληλοκατανόηση.

Υπόθεση:Δύο διαμερίσματα, το ένα πάνω από το άλλο, δύο χώροι που κλείνουν μέσα τους τις ζωές και τις ιστορίες ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους και παράλληλα τόσο όμοιων. Ο χρόνος περνά, οι άνθρωποι αλλάζουν, κάποια πράγματα όμως μένουν ίδια. Συναισθήματα, απωθημένα και μυστικά δεν μπορούν να λυτρωθούν, παρά μόνο εάν εκφραστούν και βγουν στην επιφάνεια. Κι έτσι μόνο η ζωή προχωρά, γκρεμίζει διαχωριστικούς τοίχους και φέρνει κοντά τους ανθρώπους ή ίσως, πάλι, τους απομακρύνει μέσα σε μια στιγμή.

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Μαρσέλα Λένα, Θέμης Πάνου, Παντελής Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Χανακούλας, Στρατής Πανούριος, ΕμίλΓκριγκόροβ, Γιάννης Μαυρόπουλος

Νέο Ρεξ (Ισόγειο) , Τετάρτη – Κυριακή , έως 29/5

 f1Και τελευταίο και καλύτερο άφησα  το αριστούργημα του Λέον Τολστόι «Άννα Καρένινα» σε σκηνοθεσία  Πέτρου Ζούλια.

Υπόθεση:Με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία, ο Τολστόι χτίζει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του. Η Άννα Καρένινα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα του μετεωρισμού της ανάμεσα στο καθήκον προς τον σύζυγό της, Καρένιν, και το πάθος της για τον εραστή της, κόμη Βρόνσκι. Κάθε επιλογή της, αντί να την οδηγεί σε λύση, φαίνεται να την σπρώχνει βαθύτερα στο αδιέξοδο, και το τραγικό της τέλος μοιάζει αναπόφευκτο.

Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Χρήστος Σουγάρης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαρία Σαββίδου, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Μαριάννα Τουντασάκη, Μελέτης Ηλίας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ντίνα Αβαγιανού, Δήμητρα Σιγάλα, Μαρίνος Δεσύλλας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Θοδωρής Φραντζέσκος, Γιάννης Αθητάκης, Σταύρος Μερμήγκης, Μυρτώ Αλικάκη, Αντώνης Χαντζής, Γεωργία Μητροπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας

Εθνικό Θέατρο Rex –Σκηνή Κοτοπούλη, Τετάρτη έως Κυριακή , έως 29/5

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like