Πάμε θέατρο; “Ο Θεός της Σφαγής” της Yasmina Reza

Μπορεί να μην καταφέρνω να πηγαίνω συχνά θέατρο, αλλά όταν πηγαίνω βγαίνω πάντα με ένα χαμόγελο ικανοποίησης και φυσικά με τους εκάστοτε προβληματισμούς. Κάπως έτσι βγήκα και πριν λίγες μέρες από το θέατρο Αριστοτέλειο (Εθνικής Αμύνης 2, 2310-262051), όπου φιλοξενείται ο “Θεός της Σφαγής” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Δύο μικρά αγόρια, ο Φερδινάνδος κι ο Μπρούνο, μπλέκονται σ’ έναν καυγά, με αποτέλεσμα ο Φερδινάνδος να τραυματίσει το Μπρούνο σπάζοντάς του δύο δόντια. ΟΙ γονείς των αγοριών συναντιούνται προκειμένου να διευθετήσουν ψύχραιμα το ζήτημα κι έτσι οι γονείς του Φερδινάνδου, ο Αλέν (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) κι η Ανέτ (Στεφανία Γουλιώτη) βρίσκονται καλεσμένοι του Μισέλ (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) και της Βερονίκ (Λουκία Μιχαλοπούλου). Κι ενώ στην αρχή τα πράγματα μοιάζουν να ξεκινούν ομαλά, η διπλωματία πλέον αποτυγχάνει και τα δύο ζευγάρια καταλήγουν να εκτοξεύουν οργισμένες προσβολές προς πάσα κατεύθυνση: ο Αλέν προς τη Βερονίκ, ο Μισέλ προς τον Αλέν, η Βερονίκ προς το Μισέλ κοκ. Μέχρι να εγκατασταθούν στο σαλόνι των Ουλιέ η πίκρα κι η απόγνωση.

Δύο χρόνια μετά τον καθηλωτικό του “Πουπουλένιο”, o Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μεταφέρει στο κοινό του θεάτρου την προσωπική του σκοπιά στο επιτυχημένο θεατρικό της Γαλλίδας συγγραφέως Yasmina Reza σε μετάφραση του Γιώργου Βούρου.

Είναι, άραγε, η παράσταση μία έξυπνη αλληγορία για το πώς η αστική ζωή φέρνει την υποκρισία στη ζωή μας; Είναι μία απεικόνιση του τι κρύβεται πίσω από τα προσωπεία της ευγένειας και της διαλλακτικότητας όταν αδυνατούμε να στηρίξουμε τη θέση μας; Αυτές τις απορίες μας ωθεί να θέσουμε στον εαυτό μας ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης από τη σκηνοθετική του ματιά στο “Θεό της Σφαγής”. Πως όσα χρόνια πολιτισμού κι αν “μετράμε στις πλάτες μας” πάντα καταλήγουμε να βγάζουμε πρωτόγονες αντιδράσεις κι εντέλει πολύ πιο ανώριμες κι από τις παιδικές. Όπως και η Reza, ο σκηνοθέτης παίρνει στα χέρια του έναν (δικό του) καθρέφτη και μας καλεί να αντικρίσουμε την αληθινή μας φύση έχοντας πετάξει στην άκρη τις μάσκες του καθωσπρεπισμού. Κι όλα αυτά μέσα από χειμαρρώδεις διαλόγους, καυστικές ανταπαντήσεις και δραματικές σιωπές ώστε ο θεατής να αφομοιώσει και να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες που τόσο σαγηνευτικά φέρνουν στην επιφάνεια τόσο ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, όσο κι οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Στεφανία Γουλιώτη και Λουκία Μιχαλοπούλου.

Ο κύκλος παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Απριλίου και θα σας συνιστούσα να εφοδιαστείτε με εισιτήρια το ταχύτερο δυνατό! Καλή διασκέδαση!

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €20 / Τετάρτη και Πέμπτη: €15 (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, νεανικό έως 26 ετών, ανέργων) / €14 (Deals For You Cosmote)

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευθείτε μέσω του Ticket Hour με χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας (210-8938111), από τα εκδοτήρια του Αριστοτελείου (ώρες λειτουργίας 10:30-14:00 και 17:30-21:00) κι από καταστήματα Cosmote και ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

You may also like